Apple a intrat, incepand din acest an, intr-un acord de distributie cu China Mobile, cel mai mare operator de telefonie mobila la nivel global dupa numarul de clienti, care a introdus astfel iPhone in oferta. Analistii de pe Wall Street anticipau un profit de 9,1 miliarde de dolari si venituri de 43,5 miliarde de dolari, scrie Mediafax.

Vanzarile de iPhone-uri au urcat astfel in primele trei luni ale acestui an cu 17%, la 43,7 milioane de unitati, fata de 37,43 milioane in perioada corespunzatoare a anului trecut.

Marja de profit brut a Apple a urcat la 39,3% in primele trei luni ale acestui an, fata de 37,5% in perioada corespunzatoare a anului trecut, in timp ce veniturile obtinute de companie in China, Hong Kong si Taiwan au avansat cu 13%, la 9,3 miliarde de dolari.

Sfarsit de drum pentru iPad. Vanzarile tabletelor au scazut cu 16%

Desi vanzarile de iPhone au crescut, Apple se confrunta cu o mare problema: scade interesul pentru tabletele brandului. Vanzarile de iPad au coborat cu 16% fata de primele trei luni din 2013, la 16,4 milioane de unitati, noteaza Daily Mail.

De altfel, managerii companiei americane cauta strategii prin care sa atraga din nou interesul consumatorilor privind eventuale noi produse marca Apple. Astfel a promis si directorul general Tim Cook.

Nici vanzarile de Ipod nu stau prea bine. Primul produs blockbuster al Apple din anii 2000 a revigorat gigantul din Cupertino. Cel mai scazut nivel al acestora din 2005 s-a inregistrat anul trecut si este de asteptat sa scada in continuare si in 2014. Apple a facut 4,4, miliarde de dolari din vanzari ale produsului, anul trecut, dar asta a insemnat un declin de 21%.

Desigur, acest lucru nu este cu adevarat surprinzator, scriu cei de la Quartz, deoarece iPod-ul a fost complet inlocuit in ceea ce priveste functionalitatea de iPhone, cu ani in urma. Acum, cea mai mare piata a acestui device o reprezinta probabil cea a parintilor care nu doresc ca copiii lor sa aiba inca telefoane.

Apple a anuntat totodata ca a majorat cu 30 miliarde de dolari plafonul programului de recompensare a actionarilor prin rascumparare de actiuni, de la 60 miliarde de dolari la 90 miliarde de dolari, si ca a imbunatatit dividendul, precizand ca va contracta imprumuturi pentru a acoperi aceste masuri, transmite Bloomberg.

Actiunile Apple au urcat cu 8,5% in extinderea sedintei de tranzactionare de miercuri la New York, dupa ce au coborat cu 6,5% de la inceputul acestui an si cu 25% fata de maximul record inregistrat in 2012.

Investitorii au criticat conducerea Apple pentru incetinirea ritmului de crestere a veniturilor si a profitului si pentru ca nu utilizeaza rezervele uriase acumulate. Directorul general al Apple, Tim Cook, a declarat intr-o conferinta de presa ca pretul actual al actiunilor nu reflecta valoarea reala a companiei.

Surse apropiate companiei sustin ca Apple pregateste modele iPhone cu ecrane mai mari pentru acest an, precum si un smartwatch.