"Suntem multumiti de rezultatele financiare din anul care a trecut, mai ales ca au fost obtinute in pofida unei volatilitati pronuntate si a multiplelor incertitudini a mediului economic local si european. Cresterea numarului de clienti activi, corelata cu maxime istorice a numarului de operatiuni si a unor performante bune pe unele dintre liniile noastre de business, au dus la consolidarea puternica a pozitiei noastre pe piata. Vom propune actionarilor nostri capitalizarea profitului obtinut pentru a putea continua cresterea bancii si sustinerea economiei", a declarat intr-un comunicat presedintele Consiliului de Administratie al bancii, Horia Ciorcila.

El a adaugat ca in 2013 banca va viza in continuare optimizarea modelului de business, cresterea eficientei si controlul strict al riscurilor.

Profitul operational al Bancii Transilvania a urcat cu 9%, la 720,2 milioane lei, fata de 659 milioane lei in precedentul exercitiu financiar.

Cheltuielile nete cu provizioanele pentru active, alte datorii si angajamente de creditare au fost de 379,4 milioane lei, comparativ cu 380,8 milioane lei in 2011.

Cea mai mare parte a provizioanelor a fost pentru credite. Astfel, suma de anul trecut, de 368,1 milioane lei, a fost cu 13% peste cea constituita in 2011, de 324,5 milioane lei.

Soldul provizioanelor din activitatea de creditare era la finele anului trecut de 2,111 miliarde lei, in crestere cu 27% fata de nivelul de la sfarsitul anului 2011, de 1,659 miliarde lei, banca asigurand un grad adecvat de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante, de 108,05%.

Banca mentioneaza ca a beneficiat de facilitati fiscale in anul 2012, ca urmare a aplicarii filtrelor prudentiale impuse printr-un Ordin al Bancii Nationale a Romaniei de la finele anului 2011.

Veniturile operationale ale Bancii Transilvania au ajuns la 1,536 miliarde lei, fiind cu 10% peste valorile inregistrate in precedentul exercitiu financiar. Trendul ascendent a fost determinat de cresterea cu 12% a veniturilor din operatiuni financiare, cu 15% a veniturilor nete din comisioane, respectiv cu 5% a veniturilor nete din dobanzi, potrivit bancii.

Cheltuielile operationale au avansat, totodata, cu 10%, la 816,3 milioane lei, fata de nivelul de 743,4 milioane lei inregistrat in anul 2011. Cresterea a fost determinata atat de cresterea organica a activitatii bancii, cat si de evolutia cursului de schimb euro/leu, se arata in comunicat.

Portofoliul de clienti a continuat sa creasca, astfel ca la 31 decembrie 2012 banca avea 1,67 milioane clienti activi, comparativ cu 1,55 milioane clienti activi in anul precedent. De asemenea, a urcat numarul de operatiuni cu clientii, cu 11,3%, fata de perioada similara din 2011, ajungand la 221,93 milioane operatiuni.

Cei mai mari actionari ai bancii sunt Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu 14,61%, din titluri si Bank of Cyprus, cu 9,9%. Printre actionarii semnificativi se regaseste SIF Moldova (5%), presedintele Consiliului de Administratie al bancii, Horia Ciorcila, si International Finance Corporation, divizie a Grupului Bancii Mondiale.