Operatorul feroviar Burlington Northern Santa Fe si producatorul de energie MidAmerican Energy Holdings, care fac parte din grupul de companii controlat de Buffett, au contribuit cu un total de 1,46 miliarde de dolari (40%) la profitul Berkshire, potrivit datelor anuntate de compania americana.

Cele doua companii au generat cel putin 30% din profitul anual al grupului incepand din anul 2010, cand Buffett a preluat Burlington.

Buffett, care detine MidAmerican Energy din 1999, si-a refocusat la inceputul deceniului trecut atentia catre afaceri in domenii atent reglementate, care necesita investitii ridicate. Anterior, afacerile Berkshire erau dominate de operatiunile de asigurari, care i-au asigurat lui Buffett fondurile necesare pentru a-si diversifica portofoliul de companii si pentru a putea profita de momente cand preturile unor actiuni au fost subapreciate.

Cheltuielile de capital ale companiilor de transport feroviar si energie controlate de Buffett vor creste in acest an la 8,7 miliarde de dolari, fata de 6,9 miliarde de dolari in 2012.

Profitul obtinut din subscrieri la operatiunile de asigurari ale Berkshire au scazut in trimestrul al treilea cu 57%, la 170 milioane de dolari, in principal din cauza costurilor ridicate dun Europa, unde grupul detine compania de reasigurare General Re, dar si ca urmare a cheltuielilor ridicate ale companiei americane de asigurari auto Geico.

Tranzactiile cu derivate, care au influentat semnificativ in ultimii ani profiturile lui Buffett, au avut o contributie pozitiva de 519 milioane de dolari la rezultatul Berkshire in trimestrul al treilea, fata de o pierdere de 534 milioane de dolari in perioada corespunzatoare a anului trecut.

Buffett a precizat ca variatia profit/pierdere in zona derivatelor nu are nicio semnificatie, deoarece contractele vor ajunge la maturitate abia peste cativa ani, nu necesita garantii colaterale si au generat lichiditate pentru Berkshire Hathaway.

Cresterea profitului in perioada iulie-septembrie a fost sustinuta si de aprecierea participatiilor detinute de Buffett, prin Berkshire, la banca Goldman Sachs, grupul industrial General Electric si la producatorul de dulciuri Mars.

Actiunile Berkshire s-au apreciat cu 29% in acest an, la 173.123 dolari. Cea mai mare investitie efectuata de Buffett in acest an a fost preluarea producatorului de ketchup HJ Heinz, pentru 12,3 miliarde de dolari.