In trimestrul, al patrulea al anului 2012, UniCredit a inregistrat o pierdere de 553 milioane de euro. Rezultatul negativ din ultimele trei luni ale anului trecut depaseste pierderea de 10,6 miliarde de euro raportata de banca in trimestrul al treilea din 2011.

Banca, cea mai mare din Italia, a inregistrat o reevaluare negativa de peste 9 miliarde de euro in privinta activelor intangibile, conducand la reducerea completa a fondului comercial aferent Italiei, Europei Centrale si de Est si Austriei, se arata intr-un comunicat al UniCredit. Fondul comercial ramas se situeaza la 3,5 miliarde de euro, in linie cu nivelul din 2004.

Pentru intregul an 2013, UniCredit a raportat o pierdere de 14 miliarde de euro, fata de 865 milioane de euro profit cu un an inainte.

Directorul general al UniCredit, Federico Ghizzoni, intentioneaza sa elimine 8.500 de locuri de munca si sa vanda active pentru a intari situatia financiara a bancii, parte a unui plan pe cinci ani anuntat marti, transmite Bloomberg.

UniCredit a constituit provizioane de 9,3 miliarde de euro pentru credite neperformante in trimestrul al patrulea, de doua ori mai mult fata de aceeasi perioada a anului anterior. Pentru 2014, banca se asteapta la profit net de 2 miliarde de euro, urmand ca in 2018 castigul anual sa ajunga la 6,6 miliarde de euro.

"Ca urmare a provizioanelor suplimentare, UniCredit are acum de departe cea mai buna rata de acoperire a creditelor cu probleme din sectorul bancar italian si una dintre cele mai bune din Europa, in linie cu nivelurile inregistrate inainte de criza", a spus Ghizzoni.

Veniturile au urcat cu 5,2% in trimestrul al patrulea, la 6 miliarde de euro, sustinute de creditare si activitatile de tranzactionare. Banca a inregistrat un castig de capital de 1,2 miliarde de euro din reevaluarea participatiei de 22% pe care o detine la Banca Italiei.

UniCredit a anuntat ca vrea sa vanda un pachet minoritar de actiuni la divizia de internet banking Fineco. De asemenea, banca asteapta oferte pentru UniCredit Credit Management Bank, activa in administrarea creditelor neperformante, au declarat surse apropiate situatiei pentru Bloomberg.

Institutia de credit a anuntat pentru trimestrul al patrulea costuri de 699 de milioane de euro in cadrul unui program mai amplu de reducere a numarului de locuri de munca. Desfiintarea de posturi va conduce la economii de 300 de milioane de euro in 2016 si la 700 de milioane de euro incepand din 2018. Aproximativ 5.700 de locuri de munca vor fi desfiintate in Italia, potrivit bancii.

Banca Centrala Europeana lucreaza cu autoritatile nationale de reglementare la evaluarea activelor a circa 128 de banci mari din zona euro. Cele care nu vor intruni criteriile vor fi nevoite sa atraga capital. Banca Italiei a anuntat in ianuarie ca saptamana aceasta peste 20 de auditori urmeaza sa inceapa inspectii la UniCredit.
 

Profitul net al UniCredit Tiriac Bank a scazut anul trecut cu 57%, la 75 milioane lei

Profitul net individual al UniCredit Tiriac a scazut anul trecut cu 57%, la 75,1 milioane lei, rezultatul fiind cu 138 de milioane lei sub castigul raportat la noua luni, in conditiile in care provizioanele la nivelul grupului au urcat in ultimul trimestru cu 312 milioane lei, la 744 milioane lei.

In conformitate cu situatiile financiare individuale intocmite de UniCredit Tiriac, banca a inregistrat la 31 decembrie venituri operationale totale de 1,384 miliarde lei (313,2 milioane euro), in crestere cu 10,8% fata de perioada similara a anului trecut, se arata intr-un comunicat al bancii, citat de Mediafax.

In acelasi timp, cheltuielile operationale au crescut cu 8,7%, pana la 689,1 milioane lei (155,9 milioane euro), iar profitul operational s-a plasat la 694,7 milioane lei (157,2 milioane euro), in urcare cu 13% fata de anul precedent.

Profitul net al bancii a atins nivelul de 75,1 milioane lei, in scadere fata de finalul anului 2012. Potrivit raportului directoratului UniCredit Tiriac, banca a realizat in 2012 un profit net calculat la nivel individual de 173,1 milioane lei.

UniCredit Tiriac Bank a anuntat in noiembrie 2013 ca a realizat in primele noua luni de anul trecut un profit net de 213 milioane lei, in conditiile care provizioanele la nivel consolidat totalizau 432 milioane lei. La finele anului trecut, banca a inregistrat provizioane de 744 milioane lei, ceea ce inseamna o crestere de 312 milioane lei in ultimul trimestru.

Raportul intre costuri si venituri s-a imbunatatit, scazand cu aproximativ un punct procentual, pana la 49,8%, semnificativ sub valoarea estimata a indicatorului pentru sistemul bancar, de 56,7%.

Activele totale ale bancii s-au plasat la nivelul de 27,5 miliarde lei (6,1 miliarde euro) in crestere cu 9,6% fata de decembrie 2012, fata de o scadere de aproximativ 1% la nivelul sistemului bancar.

Volumul creditelor a ajuns la 17,6 miliarde lei (3,9 miliarde euro), in usoara crestere, cu 1,8% fata de finalul anului trecut, fata de o scadere de aproximativ 3,3% pentru sistemul bancar.

Depozitele clientilor au atins nivelul de 15,2 miliarde lei (3,4 miliarde euro) in crestere cu aproximativ 10% fata de perioada similara a anului trecut, fata de o crestere cu 9,3% pentru sistemul bancar.