Rezultatul raportat de Rosneft este sub estimarile analistilor intervievati de Reuters care mizau pe un profit net de 45 de miliarde de ruble. Vanzarile au scazut cu 4% pana la 1.220 miliarde de ruble, chiar daca productia de petrol a crescut cu 1% pana la 4,15 milioane barili pe zi.

"In trimestrul al treilea din acest an, conditiile de pe pietele de materii prime au ramas dificile. Presiuni suplimentare asupra profitabilitatii companiei au venit de pe urma taxelor la export", a declarat directorul general de la Rosneft, Igor Sechin.

Taxele pentru exporturile de petrol sunt stabilite in fiecare luna in Rusia si evolueaza cu un decalaj de o luna fata de pretul petrolului. Acest decalaj poate crea o povara suplimentara in momentul in care pretul titeiului inregistreaza o scadere semnificativa dar este in avantajul producatorilor in perioadele in care preturile cresc.

La inceputul acestei saptamani, Guvernul rus, care detine aproximativ trei sferturi din Rosneft, a anuntat ca va vinde un pachet de 20% din actiunile Rosneft in cadrul unui program de privatizare. Vanzarea acestui pachet de actiuni ar urma sa aduca aproximativ 700 miliarde ruble (11 miliarde de dolari) Guvernului rus, ale carui venituri au avut de suferit din cauza scaderii preturilor la materii prime.

Castigurile obtinute in urma privatizarii ar trebui sa ajunga la buget pana la sfarsitul acestui an, in conditiile in care Rusia se confrunta cu grave probleme de finantare, dupa prabusirea pretului petrolului si din cauza sanctiunilor internationale, generate de pozitia Moscovei in conflictul din Ucraina.

In aceste conditii, planul de dezvoltare economica a Rusiei in 2016 prevede privatizarea partiala a unor active de stat pentru a sustine veniturile bugetare. Companiile de petrol si gaze Rosneft si Bashneft, producatorul de diamante ALROSA, banca VTB si compania de shipping Sovcomflot se numara printre companiile care vor fi partial privatizate. Recent, Rusia a obtinut 52,2 miliarde de ruble din vanzarea unei participatii de 10,9% in grupul minier Alrosa.