In momentul de fata, Beijingul are pe lista 45 de proiecte cu care vrea sa uimeasca intreaga planeta, scrie Business Insider. De la autostrazi care se intind pe intregul continent asiatic si pana la reconstruirea Drumului Matasii in varianta moderna, care sa lege Europa de India, China arata ce inseamna cu adevarat sa gandesti in stil mare.

Mai jos regasiti 15 dintre planurile marete ale asiaticilor.

1.  Telescopul Pingtang va costa 102 milioane de dolari, iar chinezii planuiesc sa-l finalizeze pana in 2016. Va fi cel mai mare radio-telescop din lume.

2.  Shanghai Synchrotron Radiation urmeaza sa fie cel mai mare centru de cercetari din China. Constructia lui ii va costa pe chinezi aproximativ 176 de milioane de dolari.

3.  Opera din Guangzhou va fi unul dintre cele mai mari centre culturale din China. Costul sau ajunge la 200 de milioane de dolari.

4.  Reteua de electricitate Hainan va fi prima retea subacvatica a Chinei, care va lega regiunea Hainan de restul tarii. 368 milioane de dolari va costa proiectul.

5.  Tunelul Qinling (473 milioane de dolari) va fi cel mai lung tunel din China – 18 kilometri si 20 de metri.

6.  Autostrada Kashgar-Hotan (717 milioane de dolari) va conecta toate orasele din regiunea sud-estica Tarim Basin.

7.  Sediul China Central TV Headquarters
ii va costa pe asiatici 760 de milioane de dolari.

8.  Centrala hidroelectrica Tianhuangping va fi cea mai mare centrala de hidroenergie din Asia. Aceasta va juca un rol esential in furnizarea de energie catre China. Costul sau este estimat la 900 de milioane de dolari.

9.  Podul  Wuhan Tianxingzhou (1,7 miliarde de euro) peste Yangtze va reprezenta atat cai rutiere, cat si cai ferate.

10. Prin aeroportul Chengdu Shuangliu (1,9 miliarde de dolari) vor trece anual in jur de 35 de milioane de calatori.

11. Turnul Shanghai va fi cel mai inalt zgarie-nori din China si al doilea cel mai inalt din lume. Chinezii planuiesc sa-l finalizeze pana in 2014. Proiectul ii va costa 2,2 miliarde de dolari.

11. Trenul de mare viteza (5 miliarde de dolari) va lega Shanghai de Hangzou. Acesta va fi cel mai rapid tren din lume, atingand o viteza de 280 de mile/ora.

12. Terminalul Aeroportului din Beijing (3,5 miliarde de dolari) va fi cel mai mare proiect de contructie pentru o singura cladire din China. Va deveni cea de-a treia cladire a lumii ca marime.

13. Un nou oras. Lingang se va numi orasul in care vor locui un milion de oameni din 2020, atunci cand China preconizeaza finalizarea sa. Lingang va costa aproximativ 4,4 miliarde de dolari.

14. Reconstruirea Drumului Matasii ii va costa pe chinezi 6,5 miliarde de dolari.

15. Autostrada trans-asiatica. China este una dintre cele 32 de tari care au semnat un contract pentru construirea unei autostrazi ce va traversa intreg continentul Asiatic, ajungand la granita cu Europa. Ambitiosul proiect este evaluat la 44 de miliarde de dolari.

Citeste si:

Apple a intrat in vizorul Comisiei Europene. Compania lui Cook, investigata la sange

Imagini incredibile din timpul unui meci de hochei. Cum se fac acte de caritate VIDEO