Mai mare datoria decat valoarea mall-ului. Asa stau lucrurile acum la unul dintre centrele comerciale din Bucuresti: City Mall!

Proprietarii au cerut insolventa in instanta cand si-au dat seama ca nu mai gasesc iesirea din impas.

Cel mai "tranzactionat" mall din Romania a ajuns primul care cade oficial in dificultate. Vandut de trei ori cu 30, 45 si apoi pentru un record de 103,5 milioane de euro, City Mall abia mai valoreaza 35 de milioane de euro.

Pozitia se dovedeste dezavantajul City Mall. In ultimul an s-au deschis inca doua mall-uri in centru care l-au lasat fara clienti.

Fara prea multi chiriasi sau clienti, fondul de investitii australian care il detine trebuie sa ramburseze o datorie de peste 40 de milioane de euro catre Bank Austria.

"In ultimele 12 luni au fost purtate numeroase negocieri cu banca avand ca obiectiv agrearea unor termeni reciproc acceptati de restructurare a acestui imprumut. Aceste demersuri s-au dovedit a nu fi fezabile...", se precizeaza intr-un comunicat.

Insolventa nu inseamna si punerea lacatului pe usa. Compania care gestioneaza spatiile libere de sute de metri patrati din City Mall inca mai cauta solutii, cum ar fi reducerea chiriei la jumatate si acordarea de sprijin pentru amenajare.

Un alt mall, de data aceasta din Braila, a fost declarat in insolventa de tribunal. Complexul Armonia a functionat doar noua luni si a fost inchis in august anul trecut. Proprietarii au incercat apoi sa-l transforme intr-un centru comercial cu preturi foarte reduse, dar nu au reusit.

Desi multe mall-uri din Romania au probleme financiare, ramanem codasii Europei la spatii comerciale raportate la mia de locuitori.