Totodată, 20% şi-au restrâns activitatea, arată rezultatele studiului HR Barometru, realizat de PwC România şi dat publicităţii marţi.

Potrivit cercetării, mai mult de un sfert dintre organizaţiile chestionate (27%) au afirmat că vor apela în mod cert la şomajul tehnic.

Studiul PwC a inclus o serie de întrebări referitoare la întreruperea totală sau parţială a activităţii, restrângerea acesteia, reducerea cifrei de afaceri şi capacitatea de a plăti salariile, iar conform răspunsurilor 19% din companiile intervievate au întrerupt total activitatea, 18% au întrerupt parţial activitatea, 19% nu au întrerupt deloc activitatea, dar estimează o scădere a cifrei de afaceri cu 25% şi au capacitatea de a plăti salariile, 10% nu au întrerupt activitatea, anticipează reducerea cifrei de afaceri cu 25% şi nu au capacitatea de a plăti salariile, 20% şi-au restrâns activitatea, iar afacerile se vor reduce cu mai mult de 25%, în timp ce 14% nu preconizează o scădere a cifrei de afaceri.

Datele cercetării au scos în evidenţă faptul că acele companii în care specificul activităţii nu le permite munca de la domiciliu şi ale căror afaceri sunt afectate negativ iau în calcul aplicarea prevederilor privind şomajul tehnic.

Astfel, 27% susţin că vor aplica cu siguranţă pentru acordarea facilităţilor privind şomajul tehnic, 18% încă nu ştiu dacă le vor aplica pentru că sunt neclare, 18% încă nu ştiu dacă le vor aplica pentru că nu le-au analizat, iar 5% arată că mai degrabă nu le vor aplica, pentru că actualele prevederi nu corespund specificului activităţii lor.

"Angajatorii caută diferite metode de reducere a costurilor pentru a se menţine pe piaţă. Totuşi, în acest moment doar 11% iau în calcul concedierile şi majoritatea caută alte variante pentru a-şi păstra angajaţii, cum ar fi încurajarea concediului de odihnă sau a concediului fără plată parţial, oprirea sau reducerea programelor de training, sistarea angajărilor, eliminarea sau reducerea beneficiilor neobligatorii ori reducerea programului de lucru", afirmă Oana Munteanu, senior manager People & Organisation PwC România.

Conform studiului, aproape 30% dintre cei chestionaţi anticipează că vor avea capacitatea să plătească salariile în următoarele trei luni. Totodată, 42% dintre companii nu au încă estimări în acest sens.

Studiul PwC România HR Barometru a fost derulat în perioada 23 - 26 martie 2020 pe baza informaţiilor furnizate de 91 de companii din sectoarele: bunuri de larg consum, auto (producţie şi distribuţie), transporturi, farmaceutic, IT&C, servicii financiare, energie (producţie, utilităţi, distribuţie), distribuitori (retail & logistică), servicii externalizate şi altele.

PwC este o reţea de firme prezentă în 157 de ţări, cu mai mult de 276.000 de profesionişti ce oferă servicii de calitate în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.