Cel mai mare actionar la Raiffeisen Bank International, care are o capitalizare de piata de aproximativ 4 miliarde de euro, este grupul Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG, RZB.

La randul sau, 34,7% din actiunile RZB sunt detinute de banca regionala RLB Niederösterreich, urmat de RLB Steiermark cu 14,7% din actiunile RZB si banca regionala RLB Oberoesterreich, cu o participatie de 14,6%.  

Potrivit surselor Bloomberg, Raiffeisen Bank International ar putea sa fuzioneze cu actionarul sau majoritar Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG, RZB, precum si cu principalul actionar de la RZB, Raiffeisenlandesbank Niederoesterreich-Wien AG, trasnmite Agerpres.

Sursele au subliniat insa ca deocamdata nu s-a luat inca nicio decizie deoarece planul se loveste de o opozitie semnificativa in alte parti ale grupului Raiffeisen.  

Dezbaterile cu privire la viitorul grupului Raiffeisen dureaza de mai multi ani, insa in prezent se apropie momentul in care ar putea fi luata o decizie finala.

Alte propuneri alternative luate in discutie includ vanzarea unora sau a tuturor activelor Raiffeisen Bank International, fuziunea dintre RBI si RZB, sau cu RZB si RLB Niederösterreich precum si fuziunea mai multor sau a tuturor bancilor regionale Raiffeisen Landesbanks.  

Una dintre surse a precizat ca grupul rezultat din fuziunea RBI cu RZB si RLB Niederösterreich ar putea vinde participatia pe care o detine la grupul de asigurari Uniqa, precum si sa-si revizuiasca prezenta din Europa de Est, de exemplu prin anularea procesului de vanzare a diviziei RBI din Polonia si optand in schimb pentru vanzarea afacerilor din Rusia.  

Raiffeisen Bank a dezmintit insa marti informatiile privind vanzarea subsidiarei sale din Rusia.

Raiffeisen Bank International a anuntat ca nu intentioneaza sa-si vanda subsidiara rusa, dupa ce Bloomberg a raportat ca banca austriaca ar putea vinde aceasta subsidiara in locul celei din Polonia, transmit site-ul freenews.xyz si Reuters.

"RBI nu are nici o intentie de a vinde Raiffeisenbank Russia. Subsidiara are o contributie importanta la rezultatele grupului", se arata in comunicatul companiei austriece, al doilea mare creditor din Europa emergenta. 

Cresterea cerintelor privind capitalizarea bancilor si sfarsitul erei in care se inregistrau profituri usoare in Europa de Est au creat o dilema pentru grupul Raiffeisen.

In timp ce Raiffeisen Bank International poate vinde noi actiuni pentru a-si majora capitalul, nici RZB si nici bancile regionale Raiffeisen Landesbanks nu au acces pe pietele de actiuni.  

La emisiunea de obligatiuni de 2,8 miliarde euro, demarata de Raiffeisen Bank International, anul trecut, RZB nu a participat in totalitate si astfel participatia sa a fost redusa la 61%.

Daca va fi nevoie de o noua emisiune, RZB ar putea pierde majoritatea pe care o detine la RBI, banca care intentioneaza sa-si majoreze capitalul in urmatorii doi ani prin vanzarea de active, dar care nu a exclus si varianta unei noi vanzari de actiuni.  

Raiffeisen Bank International a fondat filiala din Romania in anul 1998.