Doar James Bond si Harry Potter au oferit cinematografiei francize mai profitabile.

Tanarul vrajitor britanic a adunat, in opt filme insa, comparativ cu sase cat are franciza "Razboiul stelelor", aproape 7,7 miliarde de dolari in box office-ul mondial. 

In acelasi timp, primele 22 de filme "James Bond" au generat incasari de peste 3 miliarde de dolari in toata lumea, aceasta serie fiind pe locul al treilea in clasamentul celor mai de succes francize cinematografice, potrivit Box Office Mojo. 

Nascuta din imaginatia lui George Lucas, franciza "Razboiul stelelor" a marcat, in 1977, nasterea unui nou gen in cinema-ul comercial, popular, destinat publicului larg, in care se va remarca si Steven Spielberg.

Dupa succesul filmului "Razboiul stelelor", care a contribuit la lansarea carierei actorului Harrison Ford, George Lucas a decis sa incredinteze regia urmatoarelor filme din serie altor cineasti. Astfel, "Imperiul Contraataca" (1980) a fost regizat de Irvin Kershner si "Intoarcerea lui Jedi" (1983) a fost regizat de britanicul Richard Marquand.  La sfarsitul anilor '90, cineastul producator a adaugat francizei sale alte trei filme noi, ale caror actiuni se desfasoara din punct de vedere cronologic inainte de primul film din 1977 - "prequels", in jargonul hollywoodian.  Aceasta noua trilogie - "Star Wars Episodul I - Amenintarea fantomei" (1999), "Razboiul stelelor: Atacul clonelor" (2002) si "Star Wars: Episodul III - Razbunarea Sith" (2005) - a fost in intregime regizata de George Lucas.

De acum in proprietatea grupului Disney, care a cumparat-o pentru suma de 4,05 miliarde de dolari, franciza "Razboiul stelelor" se va innoi cu o noua trilogie, al carei prim episod va fi lansat in 2015.