Dan Radu Rusanu - presedinte ASF: "In 2013 salariile au fost cu 50% mai mici decat in 2012. Iar in 2014 vom propune reducerea lor cu inca jumatate".

Este prima declaratie a sefului Autoritatii de Supraveghere Financiara, dupa ce in presa au aparut informatii despre pachetul sau salarial: 14.000 de euro pe luna, plus inca un stimulent si o prima de vacanta. Care impreuna in noiembrie si decembrie i-au adus 72.000 de euro.

Vicepresedintele ASF, Daniel Daianu, castiga 12.000 de euro pe luna si beneficiaza de aceleasi bonusuri.

Noua conducere a Autoritatii a fost numita in 2013, iar Dan Radu Rusanu sustine ca salariile lor, mari dupa orice standarde, sunt semnificativ mai mici decat cele primite de vechea conducere.

Dan Radu Rusanu - presedinte ASF: "A fost cam 30 si ceva de mii in 2012. In 2013 a fost 14.000 si pentru anul acesta vom propune 7000"

In plus, seful ASF sustine ca va propune renuntarea la prime si la stimulente.

Informatiile despre salariile din ASF au aparut in contextul unui scandal creat pe marginea faptului ca sotiile, rudele sau prietenii mai multor politicieni sunt angajati ai Autoritatii de Supraveghere Financiara pe salarii de mii de euro.

Printre ei, Cristinea Zgonea - fosta sotie a lui Valeriu Zgonea, Remus Campeanu -  baiatul ministrului Mariana Campeanu, Razvan Wlasopol - sotul Olgutei Vasilescu, primar la Craiova, Daniela Motreanu - sotia deputatului Dan Motreanu, Ana Maria Tudor - fiica vicepremierului Gabriel Oprea, Luiza Scutaru - sotia liderului grupului parlamentar PNL George Scutaru, Laura Socol - sotia consilierului premierului Victor Ponta, Cristian Socol si Laura Chitoiu - sotia lui Daniel Chitoiu, care in aceste moment este cercetata de DNA pentru activitatea de la ASF.

Intre timp Uniunea Sociala Democrata formata din PSD, UNPR si PC cere constituirea unei comisii parlamentare care sa analizeze activitatea ASF si nivelul de salarizare din institutie. Si PNL sustine aceasta propunere.

Salariile mari din ASF i-au permis si premierului sa puna pe tapet o intentie mai veche: impozitarea suplimentara a veniturilor de peste 1000 de euro. Totusi Victor Ponta a declarat saptamana trecuta ca masura nu va fi aplicata anul acesta.
 

Mai bine platit decat seful FED din SUA

Fostul liberal Dan Radu Rusanu este unul dintre cei mai bine platiti angajati ai statului roman: contractul sau de munca ii acorda lunar, fara nicio conditie de performanta, 14.000 de euro salariu. Plus doua prime, una de Craciun si una de vacanta. Tot de 14.000 de euro fiecare.

Acesta castiga chiar mai mult decat seful FED, Banca Centrala Americana. Intr-un an, Dan Radu Rusanu castiga 270.000 de dolari, cu mult peste seful Bancii Centrale a Statelor Unite. Ben Bernanke, fostul presedinte al Federal Reserve, de exemplu, a incasat in 2013 doar 200.000 de dolari.