Prima companie romaneasca prezenta in top este Automobile Dacia, pozitionata pe locul 17, dupa ce a finalizat anul trecut cu afaceri de 4,2 miliarde de euro.

Urmeaza OMV Petrom Marketing SRL, pe locul 24, cu o cifra de afaceri de 3,2 miliarde de euro si OMV Petrom SA, cu 3 miliarde de euro. Pe locul patru se afla Rompetrol Rafinare, cu afaceri de 2,1 miliarde de euro in 2015.

"Cifra de afaceri a companiilor romanesti prezente in top a crescut cu 2,4%, comparativ cu anul precedent, in timp ce profitul net a scazut cu 12%", a declarat Eugen Anicescu, country manager Coface Romania, citat de Agerpres.

Romania are cea mai mare rata a insolventei din regiune

Totodata, una din cinci companii romanesti prezente in top a inregistrat pierderi in 2015, similar companiilor poloneze, in timp ce, in Cehia si Ungaria, aproximativ o firma din 10 a avut rezultate negative.

"Actionariatul companiilor din Romania prezente in top este 21% local, restul fiind multinationale. Situatia sta diferit pentru companiile din Polonia, cu 43% actionariat local si cele din Cehia, cu 37% actionariat local. Deci este clar ca avem mult mai putin capital autohton", a mai spus Anicescu.

In Romania, principalul motor de crestere a fost consumul, spre deosebire de alte tari din regiune, unde un impact mare a avut absorbtia fondurilor europene.

"Am constatat ca Romania are cea mai mare rata a insolventei din regiune, de 4,05%, iar Polonia are cea mai mica rata a insolventei, din 0,04%", a continuat reprezentantul Coface.

"Pozitionarea companiilor romanesti in Top 500 ECE ramane sub potentialul economiei. Evolutia fostelor sau actualelor companii de stat nu este similara cu cele din alte tari. Restructurarea s-a realizat tarziu la companiile de stat, care sunt departe de performantele din alte tari. De exemplu, Petrom a fost privatizata foarte tarziu. In schimb, MOL, prin extindere, a reusit sa ajunga in top 3 din regiune, in timp ce Petrom este limitata la piata locala. Companiile romanesti, in general, sunt limitate la pietele din Romania, iar aici tara noastra pierde mult din potential, prin lipsa viziunii la nivel de expansiune in regiune", a mai spus Anicescu.

El a dat subliniat ca restructurarea companiilor de stat poate duce la o crestere reala a lor, dand exemplu Hidroelectrica, producator de energie care, dupa patru ani de insolventa, se afla in acest an pe locul 252 in acest top.

Totodata, analiza arata ca rata medie de crestere economica in regiune a fost 3,3%, cea mai mare crestere fiind in Cehia, de 4,5%, in principal ca urmare a absorbtiei fondurilor europene.

Romania, dupa Polonia, Cehia si Ungaria

Romania se afla pe locul patru in regiunea analizata, in functie de numarul tarilor din top, dupa Polonia, Cehia si Ungaria. "Desi Romania are al treilea PIB din regiune, noi nu ne regasim in top 3", a adaugat seful Coface Romania.

Cele 500 de companii din clasament au o cifra de afaceri cumulata de 593 de miliarde de euro, in crestere cu 4,2%, in timp ce numarul angajatilor a fost mai mare cu 0,5%. Sectorul cu prezenta cea mai importanta este cel de petrol si gaze, care este prezent in top cu 111 companii.

Primele trei companii din regiune sunt PKN Orlen (Polonia), GE Hungary si MOL (Ungaria).

"Prima clasata, PKN Orlen, a avut anul trecut o scadere a cifrei de afaceri de 17%, ajungand la 20 de miliarde de euro, insa a avut un profit in crestere de 155%", a spus, la randul sau, Nicoleta Maruntelu, deputy business information manager in cadrul Coface Romania.

Pentru acest an, reprezentantii Coface se asteapta ca noul buget UE sa nu mai contribuie la fel de puternic ca in 2015, intrucat se afla la inceputul executiei.

"In 2016, va disparea efectul atragerii fondurilor europene si va ramane consumul ca motor de crestere, fiind pe un trend foarte bun, astfel ca vor continua sa creasca firmele din retail. Totodata, ne asteptam si la un impact al evenimentelor externe si ramane de vazut ce efect va avea Brexit-ul asupra exporturilor din regiune", a mai spus Eugen Anicescu.