Cea mai mare rata din regiune a inregistrat-o Serbia, cu 7,61%, pe fondul unui efect de baza insa, avand un numar reduse de companii active, reiese dintr-un raport al Coface. 

In Romania au fost deschise anul trecut 27.145 de insolvente, dublu fata de Ungaria si de 300 de ori mai mult decat in Polonia, in conditiile in care numarul firmelor active este de patru ori mai mare. 

"Fenomenul insolventelor a luat amploare pe plan local, in special in perioada post-criza a ultimilor cinci ani, in conditiile in care Romania genereaza aproximativ 40% din totalul insolventelor deschise pe parcursul anului 2013 in Europa Central Estica, cu o pondere de doar 6% in totalul firmelor active din regiune", a declarat intr-un comunicat Constantin Coman, Country Manager Coface Romania, preluat de Mediafax.

Pentru Polonia si Letonia se preconizeaza o scadere a numarului de insolvente in acest an, insa alte economii vor inregistra cresteri ale procedurilor de faliment, cele mai mari fiind estimate pentru Cehia, Ungaria, Romania, Croatia si Slovenia. 

In ultimii patru ani peste 120.000 de firme au intrat in procedura insolventei in Romania.