Participarea KMG si CEFC in noul joint-venture KMGI va fi de 49%, respectiv 51%.

Finalizarea tranzactiei va permite stabilirea unei baze solide de cooperare intre KMG si CEFC, facilitand extinderea ulterioara a companiei KMGI in Europa de Est si de Vest, dar si in alte regiuni ale lumii. Acest joint venture va beneficia de potentialul resurselor energetice din Kazahstan si de resursele financiare ale Chinei, pentru extinderea activitatilor in contextul proiectului global “One belt, one road”. Proiectul reprezinta o oportunitate exceptionala pentru KMGI din perspectiva extinderii operatiunilor sale in Republica Kazahstan, care, la randul sau, va asigura implementarea programelor guvernamentale pentru atragerea investitiilor”, a declarat Zhanat Tussupbekov, director general al KMG International.

El afirma ca o atentie deosebita va fi acordata proiectelor din Romania, fiind statul in care Grupului KMGI detine principalele active.

In concluzie, trebuie remarcat faptul ca acest proiect global va avea efecte multiplicatoare in economiile tarilor participante – Romania, Kazahstan, China – precum si un impact social pozitiv”, a adaugat oficialul KMG International.

In decembrie 2016 a fost semnat acordul intre KMG si CEFC privind vanzarea pachetului de 51% din actiunile Grupului KMGI, care detine si desfasoara activitati de rafinare, comercializare si distributie titei si produse petroliere prin reteaua proprie de benzinarii Rompetrol in Romania, Bulgaria, Moldova, Georgia, precum si prin intermediul partenerilor sai din regiunea Marii Negre.

”Grupul KMGI devine astfel o platforma de dezvoltare a unui parteneriat strategic in sectorul energetic in Europa de Vest si de Est, care va asigura atat o crestere a performantelor operationale si financiare ale Grupului, cat si o extindere a activitatilor si operatiunilor efectuate de catre CEFC la nivel international”, subliniaza reprezentantii grupului.

Compania CEFC a primit recent acordul din partea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) si confirmarea Consiliului Concurentei pentru finalizarea tranzactiei de preluare a pachetului majoritar de actiuni al KMG International.

”Aprobarile primite din partea autoritatilor abilitate din Romania reprezinta o etapa importanta in derularea procedurilor tranzactiei, de aceea, dupa derularea tuturor demersurilor legale necesare, aceasta poate fi incheiata in aceasta toamna”, adauga ei.

Conform acordului dintre KMG si CEFC, compania chineza va efectua investitii in dezvoltarea de noi proiecte in Romania, Uniunea Europeana si tarile adiacente Drumului Matasii din China si Europa. In acelasi timp, KMG va continua sa livreze titei catre subsidiara sa KMGI in scopul de a sustine si de a extinde operatiunile sale de baza in Europa.