Directorul general al Rosneft, Igoe Secin, un apropiat al presedintelui Vladimir Putin, a propus guvernului cinci scenarii de ajutor, a relatat publicatia rusa, care citeaza surse din sectorul petrolier si guvernamental. 

Cea mai costisitoare varianta este utilizarea a 1.500 de miliarde de ruble (31 miliarde euro) dintr-un fond special creat de Rusia din venituri petroliere pentru a fi utilizat in perioade de criza. 

Reprezentantii Rosneft, contactati de AFP, au refuzat sa comenteze. 

Ministerul Economiei a cerut celui al Energiei sa analizeze propunerile grupului, dar surse intervievate de Vedomosti au pus sub semnul indoielii fezabilitatea unui astfel de sprijin. 

Rosneft, la care statul rus detine o participatie de 70%, realizeaza 40% din productia de titei a Rusiei, care este cea mai mare din lume. 

Productia de petrol a Rusiei a crescut semnificativ in ultimii ani, datorita exploatarii unor zacaminte descoperite in perioada sovietica, dar analizele avertizeaza cu aparitia unui declin al livrarilor in lipsa unor investitii masive. 

Rosneft, construit pe baza fostului gigant petrolier Iukos al miliardarului Mihail Hodorkovski, s-a devoltat semnificativ in ultimii ani prin intermediul achizitiilor, in urma carora datoriile grupului au atins in trimestrul al doilea 1.495 de miliarde de ruble (31 miliarde euro). 

Grupul a incheiat mai multe parteneriate cu companii internationale. Astfel, grupul britanic BP detine o participatie de 19% la Rosneft, in timp ce cu producatorul american ExxonMobil are un acord de cooperare in regiunea arctica. 

In iulie, Statele Unite au inclus Rosneft in randul companiilor sanctionate din cauza crizei ucrainene, ceea ce a redus drastic accesul companiei la finantare pe piata americana. 

Rosneft a dat asigurari luna trecuta ca proiectele si finantarea grupului se defasoara conform planificarii, precizand ca lucreaza la un plan menit sa minimizeze consecintele sanctiunilor.  Dupa anuntarea lor, agentia de rating Moody’s si-a exprimat ingrijorarea privind impactul asupra proiectelor Rosneft si ale producatorului rus de gaze Novatek. 

Potrivit Moody’s, Rosneft trebuie sa ramburseze datorii de 26 de miliarde de dolari pana in 2015.