"In ceea ce priveste efortul statului roman pentru a putea decontamina zona privind poluarea istorica, e nevoie de o investitie de 300 de milioane de euro. Poluarea istorica e cea prezentata si sunt multe actiuni de facut. Statul roman are capabilitatea de a putea monitoriza si controla conditiile de mediu impuse, dar investitia care ar trebui facuta e foarte mare si nu ne-o pemitem. Numai pentru Rosia Montana e vorba de 300 milioane de Euro. In Romania mai sunt peste 300 de situri poluate istoric", a spus Rovana Plumb. 

Ministrul a precizat ca problemele legate de mediu si poluare la Rosia Montana tin de existenta a 18 halde de steril neecologizate si abandonate, a doua cariere abandonate fara a fi ecologizate si a 1.450 kilometri de galerii subterane prin care se scurg ape acide. 

Rovana Plumb a aratat ca exista ape acide care sunt deversate in bazinul hidrografic printr-o singura galerie si a precizat ca exista si alte puncte de scurgere din care se descarca astfel de ape.  Ea a aratat ca prin deversarea acestora se depasesc cotele maxime admise de pana la 100 de ori, fiind afectati sever 40 de km in aval in raul Aries, si ca exista mortalitate piscicola aici, iar ecosistemul e puternic afectat.

Rovana Plumb: Am impus RMGC o garantie financiara de mediu dubla, de 146 de milioane de dolari 

Ministrul Mediului a declarat ca a impus RMGC, in noul proiect, o garantie de mediu dubla, de 146 de milioane de doalri, care va acoperi reabilitarea minei la standarde de mediu. 

 Ea a precizat ca statul a impus si garantii suplimentare pentru situatiile de accident, de 25 milioane de dolari. 

"Garantia financiara de mediu acopera inchiderea minei, reabilitarea ecologica, monitorizarea post-inchidere. Suma este fixa si se depune intr-un cont la dispozitia statului roman pe toata perioada exploatarii. Operatiunea de inchidere si ecologizare se face treptat, nu se procedeaza la exploatarea pe tot perimetrul deodata, ci se incepe pe o zona, se inchide, se reabiliteaza, apoi se deschide alta cariera", a spus Rovana Plumb. 

Ministrul Plumb a spus ca garantiile financiare se vor constitui inainte de inceperea exploatarii si vor fi valabile pe toata perioada exploatarii. 

"Ministerul a cerut garantii financiare de mediu, a impus conditii si standarde de mediu astfel incat sa nu existe prejudicii nici la nivelul cetatenilor, nici la nivelul mediului. Am preluat cele mai bune practici din statele membre UE, ne-am consultat cu Finlanda si Suedia. Din punct de vedere tehnic, ministerul a reusit sa impuna garantii financiare de mediu si toate standardele de mediu la nivel european, international, pozitia noastra fiind de aparator al statului, al legilor in vigoare, in interesul cetatenilor", a mai spus Rovana Plumb.