Potrivit AFP, nimic nu a fost prea frumos, nimic nu a fost scump: bijuteriile celebrei actrite Elizabeth Taylor s-au vandut ca painea calda, marti seara, la New York, intr-o licitatie istorica, marcata de numeroase recorduri si de preturi de vanzare care au depasit adeseori de peste zece ori estimarile specialistilor.

In sala arhiplina a casei Christie's si prin telefon, cumparatorii au supralicitat cu pasiune pentru a intra in posesia bijuteriilor cu diamante, smaralde, safire, rubine si perle ce au apartinut uneia dintre ultimele legende ale epocii de aur de la Hollywood, actrita Elizabeth Taylor, care adora diamantele si celelalte nestemate.

La mijlocul licitatiei, in timp ce vanzarile continuau, pretioasele piese devenisera deja cea mai scumpa colectie privata de bijuterii vanduta vreodata la licitatie. Ea s-a vandut in patru ore pentru suma totala de 115,9 milioane de dolari.

Celebra perla "Peregrina", datand din secolul al XVI-lea, descoperita de un sclav panamez - si care i-a adus acestuia libertatea -, a fost cumparata cu 11,8 milioane de dolari, stabilind astfel un nou record de pret pentru o perla intr-o bijuterie.
"Peregrina", montata pe un colier de rubine, diamante si alte perle de casa Cartier, era estimata la un pret cuprins intre 2 si 3 milioane de dolari. Ea a fost licitata de 20 de cumparatori si s-a vandut in mai putin de cinci minute.

Descoperita in secolul al XVI-lea de un sclav panamez, aceasta perla unica a fost purtata succesiv de mai multe regine ale Spaniei si Austriei si apare in mai multe tablouri celebre pictate de Velasquez.

Perla a fost cumparata in 1969, cu 37.000 de dolari, de sotul actritei, Richard Burton, care a castigat licitatia cu unul dintre membrii familiei regale spaniole.

Taj Mahal, un rubin montat intr-un colier din aur, pe care Burton i l-a oferit lui Elizabeth Taylor cand aceasta implinea varsta de 40 de ani, a doborat recordul mondial de pret pentru o bijuterie indiana, fiind adjudecata cu 8,8 milioane de dolari, in aplauzele persoanelor prezente in sala.

Cel mai celebru inel al actritei Elizabeth Taylor, cu un diamant de 33,19 carate, pe care aceasta il purta aproape in fiecare zi - un alt cadou primit de la Richard Burton, cu care a fost casatorita de doua ori -, a fost achizitionat tot cu 8,8 milioane de dolari, stabilind un record mondial per carat pentru un diamant incolor.

Preturile au depasit uneori de 100 de ori estimarile specialistilor, declansand ropote de aplauze in sala arhiaglomerata a filialei newyorkeze a casei Christie's. Un colier din aur si fildes a depasit de 160 de ori valoarea la care era estimat. Toate cele 80 de bijuterii puse in vanzare si-au gasit cumparator. Niciuna dintre bijuterii nu a fost vanduta sub 100.000 de dolari.

O pereche de cercei cu perle si diamante a stabilit un nou record mondial, fiind adjudecat pentru 1,98 milioane de dolari.
Un inel cu diamante si smaralde, un alt cadou de la Richard Burton, a fost vandut cu pret ce a depasit 6 milioane de dolari.
Tiara cu diamante pe care Mike Todd, al treilea sot al actritei, i-a oferit-o artistei in 1957, a fost adjudecata pentru 4,22 milioane de dolari.

Colectia de bijuterii a deschis seria de patru zile de licitatii consacrate vanzarii colectiei Elizabeth Taylor, asa cum ceruse actrita. Vanzarea nestematelor lui Elizabeth Taylor, care a scris o carte, in 2002, despre "povestea (ei) de dragoste cu bijuteriile" si care a creat ea insasi o serie intreaga de accesorii de acest tip, a reprezentat punctul de atractie al acestei licitatii.

Licitatia continua miercuri, cu scoaterea la vanzare in timpul zilei a altor 189 de bijuterii, iar apoi, in timpul serii, a celor mai frumoase rochii de ocazie create de designeri celebri. In zilele urmatoare vor fi scoase la vanzare restul garderobei actritei, dar si multe accesorii si alte suveniruri.

Aproape jumatate din colectie - 950 de obiecte - este licitata exclusiv pe internet, o premiera pentru casa Christie's.

Citeste si:

Primul automat de bijuterii cu diamante si monede din aur, lansat in India

Un roman isi prezinta creatiile de 3 milioane de euro in cel mai frumos magazin din lume GALERIE FOTO