Le Canard Enchaine noteaza ca "departamentul riscuri" al Ikea a incheiat un acord in 2003, cu detectivi privati care ii furnizau informatii din dosare politienesti despre salariati care urmau sa fie angajati, sindicalisti si despre clienti in cazul unor litigii comerciale. 

Datele erau introduse in fisierul electronic Stic (sistem de informatii despre infractiuni constatate), o imensa baza de date continand milioane de nume, permise de conducere sau numere de inmatriculare a vehiculelor. 

Publicatia prezinta diferite exemple ale unor cereri despre clienti sau salariati, intre anii 2007 si 2009. 

Ikea a obtinut de la acesti detectivi informatii privind conturile bancare ale unui salariat, in 2003, sau informatii despre continutul unei anchete judiciare privind presiuni sindicale din 2005, conform unor corespondente electronice facute publice pe site-ul Mediapart. 

Compania a reactionat anuntand demararea unei anchete si disponibilizand "persoana in cauza", fara a o numi.

Cotidianul a mentionat insa numele directorului gestiunii riscurilor din cadrul Ikea Franta. 

Unul dintre avocatii salariatilor Ikea Franta, Yassine Yakouti, a afirmat ca miercuri seara va fi depusa o plangere la Parchetul din Versailles. 

Ministerul de Interne a declarat ca va astepta deschiderea unei anchete judiciare pentru a lua in considerare eventuale masuri disciplinare, informeaza Mediafax.