O persoana ar trebui sa bea, intr-o singura zi, peste o mie de cani de lichid care sa contina compusul 4-MEI, pentru a ajunge la aceeasi doza folosita in studiile efectuate pe rozatoare, sustine Douglas Karas, purtator de cuvant al Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite, citat de agentia de stiri Bloomberg.

Daca se foloseste acelasi procentaj in cazul rozatoarelor, acestea din urma sunt diagnosticate cu cancer.

Centrul de Stiinta in Inters Public, un grup de sanatate cu sediul in Washington, face dezvaluiri incendiare cu privire la cantitatile mari de substanta chimica 4 – methylimidazole – folosita in productia celor mai populare bauturi racoritoare din lume: Coca-Cola si PepsiCo. Substanta face parte din colorantii folositi in cola, precizeaza jurnalistii americani, iar un grup industrial isi disputa rezultatele cercetarilor in instanta.

„Nu este vorba despre nimic altceva decat tactici de intimidare”, au declarat reprezentantii Asociatiei Americane de Bauturi, spunand ca nemultumirile sunt de-a dreptul „scandaloase”.

FDA nu are motive de ingrijorare cu privire la consumatorii celebrelor produse racoritoare, scrie Bloomberg. Agentia investigheaza insa petitia grupului industrial, care acuza retailerii de efecte nocive asupra cumparatorilor.

Grupul industrial precizeaza ca studiile realizate in propriul laborator au inclus urmatoerele bauturi: Coca-Cola, Pepsi-Cola, Coca-Cola Diet, Pepsi Diet si Dr Pepper Diet, produse ce se gasesc in peste 300 de magazine din Washington.

„Coca-Cola si Pepsi, cu aprobarea FDA, expun milioane de americani la substante daunatoare, care cauzeaza cancer”, sustine Michael F. Jacobson, directorul executiv al grupului industrial cu sediul in Washington. „FDA trebuie sa-si protejeze consumatorii de acest risc”, subliniaza Jacobson.

Standarde californiene

Produsele Coca-Cola, Coca-Cola Zero si Pepsi detin procente ridicate ale acestui compus, suficient pentru ca grupul industrial sa ceara o avertizare in statul California. Substanta chimica a fost inclusa pe lista cancerigenilor, chiar daca nu exista suficiente studii cu privire la actiunea compusului asupra organismului uman, cu atat mai putin referitoare la aparitia cancerului in randul consumatorilor.

Diana Garza Ciarlante, purtatorul de cuvant al companiei Coca-Cola, cu sediul in Atlanta, precizeaza ca substanta chimica (cunoscuta sub denumirea de 4-MEI) nu prezinta efecte sau riscuri de sanatate in randul consumatorilor produselor brandului american.

„Coca-Cola se confrunta cu acuzatii grave. Ingredientii compusul chimic 4-MEI, folositi in mancaruri si bauturi nu probeaza concluziile absolut eronate pe care grupul industrial CSPI vrea ca publicul sa le creada”, a scris purtatorul de cuvant intr-un mail, citat de Bloomberg.

Nicio asociatie specializata in sanatate nu a afirmat ca produsul chimic despre care CSPI vorbeste este cancerigen in randul consumatorilor umani, a adaugat reprezentantul Coca-Cola.

In ceea ce priveste pozitia Pepsi, Gillian Galassi, purtatorul de cuvant al grupului PepsiCo, cu sediul in New York, nu a raspuns la acuzatiile aduse.