Sovieticii au descoperit comoara in anii `70, in Siberia de Est, sub un crater de impact meteoritic cu un diametru de 100 de km, cunoscut sub numele de Popigai Astroblem.

Au hotarat sa pastreze secretul si sa nu-l exploateze, pentru ca operatiuni uriase din minele de diamant ale URSS-ului, de la Mirny, Yakutia, aduceau oricum profituri uriase pentru industrie, intr-o piata pe care o controlau destul de bine. Produceau oricum si diamante artificiale, un domeniu in care investisera masiv.

Valul secretului a fost indepartat in acest week-end, cand Moscova a permis oamenilor de stiinta de la Institutul de Geologie si Mineralogie Novosibirsk sa vorbeasca despre subiect cu jurnalistii rusi. Agentia de presa ITAR-Tass a relatat ca diamantele de la Popigai sunt de doua ori mai dure fata de cele obisnuite, devenind astfel ideale pentru utilizari industriale si stiintifice.

Directorul institutului, Nikolai Pokhilenko, a declarant pentru ITAR-Tass ca ceea ce se afla in zacamantul respectiv este de ajuns pentru a rasturna tot ce se stia pe piata mondiala a diamantelor.

"Resursele diamantelor super dure din zacamantul Popigai sunt de zece ori mai mari decat toate rezervele cunoscute in lumea aceasta", a spus Pokhilenko. "Vorbim de trilioane carate. Ca sa facem o comparatie, rezervele din Yakutia de astazi sunt estimate la 1 milliard de carate”, a adaugat el.

Vestea a devenit repede virala, iar unele publicatii estimau deja valoarea diamantelor gasite in Rusia la aproape un cvadrilion de dolari. Cei mai multi bijutieri si specialisti din industrie s-au aratat socati de descoperire, spunand ca „este aproape ireala, aproape SF”, dupa cum sublinia un geolog, citat de Business Insider.

Din pacate insa, socul vine abia acum. Potrivit reprezentantilor Alrosa, al minei rusesti din Siberia de Est, care a confirmat faptul ca depozitul de diamante chiar exista, acestea din urma nu detin caracteristicile calitative pe care in mod normal le au acest tip de pietre pretioase.

Un purtator de cuvant al Alrosa a explica ca, desi ar putea fi prelucrate pentru a fi comercializate in aceasta industrie, sunt localizate intr-o zona care nu beneficiaza de o buna infrastructura, iar investitii masive pentru a face posibila colectarea lor s-ar putea dovedi ineficienta. In plus, prelucrarea diamantelor nu ar putea avea loc in laboratoare de specialitate, la costuri mai mici decat cele de pe piata.

„Povestea secretului de trilioane de carate, descoperit sub craterul unui asteroid, este intr-adevar remarcabila. Insa aceasta nu ne va ieftini inelele de logodna”, subliniaza cei de la Business Insider.