In mod obisnuit, liderii Intel au ramas la conducere pana la varsta de pensionare de 65 de ani, compania prezentand din timp un plan de succesiune. Otellini, 62 de ani, surprinde astfel anuntand ca se retrage cu trei ani inainte de varsta de pensionare.

O sursa apropiata situatiei a declarat pentru Wall Street Journal ca board-ul executiv al Intel a fost luat prin surprindere de anuntul CEO-ului, care le-a transmis ca a venit timpul pentru o schimbare de conducere.

Otellini, care a petrecut aproape 40 de ani la Intel si este director general din 2005, are un mandat marcat de numeroase reusite, inclusiv cresterea puternica a veniturilor si profitului, consolidarea pozitiei de lider de piata.

Compania nu a reusit insa sa se faca simtita in afara pietei procesoarelor pentru computere, prezentand relativ recent o gama de microchip-uri destinate smartphone-urilor.

Plecarea lui Otellini are loc intr-o perioada tulbure pentru industria IT, care asista la declinul pietei PC-urilor, eclipsate de ascensiunea puternica a smartphone-urilor si tabletelor. Intel a reusit pana acum sa se adaposteasca de probleme printr-o prezenta solida pe pietele emergente.

Cu toate acestea, in trimestrul al treilea al acestui an veniturile au coborat cu 5,5%, iar profitul cu 14%, un prim semnal care indica impactul scaderii vanzarilor de computere traditionale asupra afacerilor companiei, intr-o perioada economica dificila.