Larry Page, unul din fondatorii Google

Absolventi ai Universitatii Stanford, Larry Page si Sergey Brin au facut parte din echipa fondatoare a Google in 1998. Trei ani mai tarziu insa, Eric Schmidt a preluat carmele companiei, devenind CEO-ul organizatiei care acapera tot mai mult din piata online.

Astazi, Schmidt a devenit presedintele executiv al firmei, in timp ce Larry Page a reocupat functia de director executiv la Google. La acea vreme, Page a declarat: "Eric este un lider extraordinar si am invatat nenumarate lectii de la el. Sfaturile si ajutorul sau vor fi nepretuite pentru mine, acum ca am ocupat un nou rol in firma".

Sandy Lerner, unul din fondatorii Cisco Systems

Sandy Lerner a fost concediata de catre presedintele Cisco System la sase ani dupa ce il ajutase pe acesta din urma sa puna pe picioare in 1990 compania IT.

Potrivit lui Don Valentine, unul dintre presedintii Cisco din acele timpuri, sapte manageri din firma luat cu asalt biroul sau in ziua in care a concediat-o pe Sandy, amenintandu-l cu demisia in cazul in care Lerner va pleca din Cisco. "L-am sunat pe presedinte si i-am spus: Un razboi este pe cale sa inceapa”, a povestit Valentine pentru inc.com

Lerner a fost data la o parte din companie la scurt timp dupa aceea. A primit in schimb 170 de milioane de dolari drept compensatii. Astazi, Sandy traieste acum intr-o ferma din Virginia, SUA.

Diane Greene, unul din fondatorii VMware

Diane Greene a facut parte din echipa de antreprenori din Silicon Valley care a fondat VMware, o companie de virtualizare a calculatoarelor, in 1998, atunci cand piata tehnologiei era in plina expasiune.

Greene, care s-a clasat pe locul 22 in topul celor mai puternice femei din lume, lista realizata de revista Fortune, a fost concediata din functia de CEO in iulie 2008. Inainte de a pleca, Greene a ajutat VMware sa se dezvolte dintr-un mic start-up intr-un business de software cu venituri de aproape doua miliarde de dolari.

Eduardo Saverin, unul dintre cei patru fondatori de la Facebook

Patru prieteni de la Universitatea Harvard au fondat Facebook, dar numai unul – celebrul Mark Zuckerberg - a devenit un nume de referinta in domeniul retelelor sociale din intreaga lume. Putin stiu insa ca Zuckerberg impreuna cu alti investitori de la Facebook i-au diminuat rolul lui Eduardo Saverin in companie.

Saverin i-a dat in judecata pe acestia din urma, dar in final, ei si-au rezolvat problemele in afara instantei. Ceilalti doi fondatori ai celui mai popular si mai mare site de socializare din lume, Chris Hughes si Dustin Moscovitz s-au orientat la randul lor spre alte joburi. De pilda, Hughes a inceput sa lucreze pentru presedintele american, Barack Obama, fiind numit drept "Tanarul care l-a transformat pe Obama in presedinte”, in timp ce Dustin a pus bazele firmei Asana, un start-up care ajuta intreprinderile sa comunice mai usor cu partenerii si clientii.

Participatiile celor trei fondatori in crearea Facebook-ului, ale lui Saverin, Hughes si Moskovitz s-au ridicat la 1.6 miliarde de dolari, 700 milioane de dolari, respectiv 2.7 miliarde de dolari, potrivit publicatiei americane Forbes.

Steve Jobs, fondator Apple

Steve Jobs a creat Apple in 1976, pe cand avea doar 21 de ani. 10 ani mai tarziu, Jobs a fost concediat din firma, John Sculley fiind cel care l-a inlocuit pe parintele Apple in functia de CEO. Interesant este ca Sculley insusi fusese recrutat de catre Jobs de la carma PepsiCo.

Intr-un discurs tinut la ceremonia de absolvire a Universitatii Stanford din 2005, Jobs a spus: "Cum poti sa fii concediat de la compania pe care ai creat-o? Ei bine, Apple a crescut, asa ca am angajat pe cineva am crezut ca avea sa fie extrem de talentat sa conduca firma impreuna cu mine.Lucrurile au mers bine doar pentru unul dintre noi. Viziunile noastre au inceput sa difere, iar in cele din urma, n-au mai coincis deloc. Cand am luat hotararea de a ne desparti, consiliul de administratie l-a ales pe el”.

Jobs s-a intors la Apple in functia de CEO in 1997. Ceea ce a parut a fi o miscare isteata pentru compania americana, intrucat la sfarsitul lui 2010, veniturile Apple au depasit 65 miliarde de dolari.

Jeffrey Hollender, fondator Seventh Generation

In 1988, Jeffrey Hollender a infiintat Seventh Generation, o companie producatoare de produse de curatare eco. Dupa ce l-a transformat intr-un business de 150 milioane de dolari, Hollender a fost decazut din functia de presedinte pe o pozitie inferioara. Acest lucru se intampla in iunie 2009, urmand ca in octombrie 2010 sa fie inlaturat definitiv din companie.

 "Pe masura ce organizatiile cresc, acelasi lucru se intampla si cu cerintele lor manageriale", a declarat Peter Graham, unul din presedintii Seventh Generation, intr-o scrisoare pentru angajatii companiei la momentul respectiv. Fostul presedinte al Burt`s Bees, John Replogle a devenit CEO-ul producatorului de produse de curatare „verde”, anul acesta.

Rob Kalin, fondator al Etsy

Rob Kalin este, poate, unul dintre putinii fondatori de start-up-uri, care au fost inlocuiti nu o data, ci de doua ori in timpul mandatului lor de CEO.

Kalin a pus bazele Etsy, o piata on-line pentru produse realizate manual, in anul 2005, impreuna cu Chris Maguire, Schoppik Haim si Tarbell Jared. In iulie 2008, Kalin a fost retrogradat din functia de CEO, fiind inlocuit cu Maria Thomas, un fost executiv de la NPR. Un an mai tarziu, Kalin a fost repus in functie, dupa ce Thomas a plecat din companie.

In iulie 2011 insa, Kalin a fost inlocuit pentru a doua oara, de data aceasta cu CTO-ul Etsy (Chief Technology Officer), Chad Dickerson.