Potrivit aceluiaşi sondaj, 39,1% dintre antreprenori şi-au suspendat activitatea, 16,4% şi-au diminuat producţia, iar 11,7% dintre aceştia şi-au diminuat numărul salariaţilor.

Totodată, antreprenorii s-au arătat deschişi în a apela la măsurile economice adoptate de Guvern, 63,3% dintre respondenţii chestionarului răspunzând pozitiv. De asemenea, 36,7% dintre aceştia au precizat că nu vor apela la nicio măsură adoptată de Guvern.

La întrebarea "În ce măsură vă ajută măsurile economice şi sociale adoptate de Guvern?", 34,4% dintre antreprenori au precizat că nu îi ajută deloc măsurile, 30,5% au precizat că îi ajută în mică măsură, în timp ce 26,2% nu pot cuantifica impactul acestora în cadrul societăţii lor. Doar 9% dintre respondenţi au precizat că măsurile economice adoptate de Guvern îi ajută în mare măsură.

"Principalele măsuri ce vor fi aplicate în cadrul societăţilor se numără: amânarea plăţii obligaţiilor fiscale scadente pe perioada menţinerii stării de urgenţă şi încă 30 de zile de la data încetării acesteia (74%); solicitarea indemnizaţiei de 75% din salariu de bază pentru salariaţii ale căror contracte de muncă au fost suspendate pe perioadă menţinerii stării de urgenţă (46,60%); solicitarea certificatului de urgenţă pentru suspendarea unor obligaţii contractuale (33,90%); solicitarea unui credit în baza programului IMM Invest Romania cu dobândă subvenţionată de către stat (25,60%)", se menţionează în comunicat.

Totodată, antreprenorii consideră necesară adoptarea şi a unor măsuri, respectiv: suspendarea plăţii contribuţiilor sociale pe perioada stării de urgenţă şi până la trei luni de la data încetării acesteia (70,7%); suspendarea ratelor şi dobânzilor bancare şi/sau societăţi de leasing pe o perioadă de şase luni pentru firmele şi angajaţii afectaţi de criza COVID-19 (64,9%); suspendarea plaţii impozitului pe cifra de afaceri pe perioada stării de urgenţă şi până la trei luni de la data încetării acesteia (54%) sau suspendarea plaţii TVA-ului datorat, pe perioada stării de urgenţă şi până la trei luni de la data încetării acesteia (52,10%);

Alte propuneri constă în transformarea şomajului tehnic într-o măsură activă de ocupare, muncă flexibilă, care să presupună că deşi statul susţine 75% din salariu, angajatul merge la lucru în mod flexibil pt a menţine activitatea economică a companiei şi societăţii (50.30%).

De asemenea, unii antreprenori (47,6%) consideră că statul trebuie să facă investiţii majore (minim 100 miliarde lei) în economie, iar 44,4% dintre aceştia consideră o soluţie subvenţionarea utilităţilor pentru angajaţii aflaţi în şomaj tehnic şi familiile lor.

CNIPMMR a realizat în perioada 22.03-24.03 un sondaj de opinie cu privire la eficienţa măsurilor luate de Guvern şi necesitatea introducerii de noi măsuri pentru IMM-uri, ca urmare a publicării în Monitorul Oficial a măsurilor adoptate de Guvernul României pentru sprijinirea IMM-urilor afectate de reducerea sau suspendarea activităţii din cauza virusului COVID-19.

Sondajul a fost derulat în perioada 22.03.2020 - 24.03.2020 şi a intervievat un număr de 6.120 antreprenori, care au fost în proporţie de 62,9% microîntreprinderi, 20,2% întreprinderi mici, 11,1% întreprinderi mijlocii şi 5,8% alte forme de organizare.