Comisarul european pentru Concurenta, Margrethe Vestager, a afirmat miercuri ca "toate companiile, mari sau mici, multinationale sau nu, trebuie sa-si plateasca corect partea lor de taxe", potrivit Agerpres.

Facilitatile fiscale de care au beneficiat Starbucks in Olanda si Fiat in Luxemburg sunt ajutoare de stat. Olanda si Luxemburg nu sunt de acord cu decizia Comisiei Europene. 

Starbucks a anuntat ca va face apel, in timp ce Fiat a dezmintit ca ar fi beneficiat de un ajutor de stat ilegal din Luxemburg.

Regulile UE in materie de ajutoare de stat interzic acordarea de avantaje selective de care sa beneficieze anumite companii in detrimentul altora.  

"Reglementarile fiscale care reduc artificial povara fiscala a companiilor nu este in concordanta cu regulile din UE privind ajutoarele de stat. Ele sunt ilegale. Sper ca, prin deciziile de astazi, acest mesaj va fi ascultat de guvernele statelor membre si de companii", a declarat Vestager.

Oficialul a adaugat ca Olanda si Luxemburg vor trebui sa recupereze taxele neachitate de la Starbucks si Fiat.  

UE investigheaza practici similare in toate cele 28 de state membre.

"Nu ne vom opri aici. vom continua anchetele in privinta evaziunii fiscale" a afirmat Margrethe Vestager. Si a adaugat ca anchetele in care sunt implicate companiile americane Amazon si Apple sunt foarte diferite de cazul Starbucks si Fiat, iar o decizie va fi luata la momentul potrivit.  

Comisia Europeana a anuntat, anul trecut, patru anchete menite sa determine daca anumite companii au beneficiat de avantaje fiscale induse, respectiv Apple in Irlanda, Starbucks in Olanda, Fiat si Amazon in Luxemburg.  

CE ancheteaza din iunie 2013 practicile fiscale ale unor tari europene cu privire la marile companii.

In decembrie 2014, dupa scandalul "LuxLeaks" de evaziune fiscala masiva din partea multinationalelor care beneficiaza de un regim special de taxare in Luxemburg, Comisia a extins sistemul de colectare de informatii la toate statele UE.  

De asemenea, scandalul a determinat autoritatile europene sa incerce sa adopte un ansamblu de masuri pentru a lupta impotriva evaziunii fiscale in Europa.