Primii pasi timizi in combaterea grindinei s-au facut in Muntenia, unde exista sase puncte de lansare a rachetelor cu ioni de argint. La centrul de comanda din Ploiesti, operatorii urmaresc atent radarele meteorologice si dau alarma. 

In acest interval, operatorii calculeaza unde trebuie sa ajunga racheta incarcata cu ioni de argint, anunta punctele de tragere si lanseaza racheta. "Un punct de lansare este dotat cu 48 de rachete antigrindina//si asigura cu o eficacitate de 75 pana la 90 la suta protectia impotriva grindinei", explica dr. ing. Marius Radulescu, seful sectiei de cercetare rachete.  
Si in Moldova trei comune au scapat de grindina. In tara, punctele de lansare au tras din primavara si pana acum aproape 450 de rachete, in valoare de 1.000 de euro bucata. Dar viticultorii si proprietarii de livezi din zonele protejate spun ca merita.

"Doamne fereste, se aude, ne speriem cand vedem ghiulelele astea. Sparg norii, se opreste, nu mai vine vijelii nu mai vine astea... Acu, Dumnezeu cu puterea lui, o fi bune", spune Elena Dinca, localnica.

"Ne ajuta foarte mult rachetele. Pe la noi nu a mai plouat cu gheata. Este una aici pe deal si una mai incolo si trag in aer cu ele", afirma un agricultor.

In alte locuri din tara insa, mai ales in sud si vest, restul agricultorilor - adica aproape toti - se roaga celui de sus, ca sa-i ocoleasca necazurile.

"Avem niste clopote bune si din mosi stramosi se stie ca astea alunga bine ploaia", crede unul dintre taranii din zona.

Reprezentantii Ministerului Agriculturii ii indeamna insa pe oameni sa astepte cu rabdare pentru ca programul antigrindina este in etape si se va incheia in... 2024. Deocamdata, functioneaza ori sunt in curs de implementare centre antigrindina in Prahova, Moldova, Mures si Timis, care ar trebui sa protejeze macar 600.000 de hecare de culturi agricole dintr-un total de un milion sase sute de mii. Cifra este insa mult mai mica, recunosc si cei de la Agricultura.

"La nivel de tara este nevoie sa protejam cat de mult. Protejam in jur de 130 de mii de hectare dintr-un milion 600 de mii de hectare, cat ar trebui", declara Georgica Florescu, director general in Ministerul Agriculturii.

Ca orice initiativa romaneasca, sistemul antigrindina a inceput cu infiintarea unui "comitet" plin de sefi. Conform organigramei de pe site-ul Ministerului, autoritatea ce implementeaza sistemul are 4 directori, 3 specialisti in resurse umane, unul in comunicare, auditor, jurist, mai multi economisti, 3 inspectori si doar 14 lucratori in teritoriu, din care doi sunt sefi birou.