"Din punct de vedere tehnic, nu mai pot acorda subventii, intrucat ar fi declansata imediat o procedura UE privind ajutoarele de stat. Nu am spatiu de manevra, potrivit legislatiei UE", a spus Schelling.

Fitch Ratings a anticipat luna aceasta ca Volksbanken-Verbund, o combinatie intre OeVAG si circa 50 de banci cooperatiste regionale, care detin o participatie majoritara la aceasta, va rata testele de stres efectuate de BCE inainte ca institutia sa preia supravegherea bancilor din zona euro, pe 4 noiembrie. 

Potrivit publicatiei Der Standard, OeVAG ar avea un deficit de capital de 600-800 de milioane de euro. 

Comisia Europeana a aprobat doua transe de ajutor de stat pentru Volksbank, care au totalizat 1,35 miliarde de euro, in 2012, iar planul de restructurare aflat in desfasurare nu prevede noi ajutoare. 

Statul austriac detine din 2012 o participatie de 43% la banca, cand a fost aplicat al doilea program de salvare, dupa cel din 2009. In 2008, statul a salvat o subsidiara a OeVAG. 

Schelling, care pana saptamana trecuta a fost presedintele consiliului de supraveghere al OeVAG, a refuzat sa anticipeze rezultatul testului de stres efectuat de BCE. El a spus ca atunci cand te uiti la rezultate este important sa se tina cont ca banca este pe cale sa vanda active si sa renunte la toate operatiunile in afara celor care servesc proprietarii locali ai bancii, in conformitate cu acordul convenit cu Uniunea Europeana. 

"Un test de stres pentru o banca restructurata sub supravegherea Comisiei Europene, din cauza unei proceduri de ajutor de stat, nu poate fi comparat cu un test de stres aplicat unei banci comerciale", a spus ministrul. 

Autoritatile austriece de reglementare iau in considerare transferarea activelor neperformante ale OeVAG intr-o "banca rea", care este infiintata pentru banca nationalizata Hypo Alpe-Adria-Bank International, au declarat luna trecuta doua persoane apropiate situatiei. 

In Romania, Volksbank trebuie sa vanda subsidiara locala pana la finalul anului 2015, asa cum s-a angajat in acordul de restructurare din primavara anului 2012. Grupul austriac a angajat in aprilie o banca de investitii pentru a intermedia vanzarea institutiei de credit. Volksbank Austria a constituit anul trecut un provizion de 62 de milioane de euro pentru pierderi pe care anticipeaza ca le va inregistra din vanzarea subsidiarei locale.