"Guvernul a aprobat marti, printr-o Hotarare, Strategia de privatizare a societatii Rompetrol Rafinare, respectiv prin licitatie cu strigare, a unui pachet de 11.775.349.451 actiuni, reprezentand 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare S.A. Constanta (RRC), pretul de oferta al pachetului de actiuni fiind cel putin egal cu valoarea nominala a acestui pachet de actiuni", anunta Guvernu.

Licitatia cu strigare va putea sa se deruleze la un pret in urcare fata de cel de oferta (licitatie competitiva) sau in scadere (licitatie olandeza), in functie de interesul manifestat de investitori.

Pretul de adjudecare al pachetului de actiuni nu va fi mai mic de 200 milioane de dolari in caz contrar urmand a nu se finaliza vanzarea. 

Memorandumul incheiat la data de 15 februarie 2013, aprobat de catre Guvernul Romaniei prin H.G. nr. 35/2014, cu modificarile ulterioare, reglementeaza termenii generali ai unei tranzactii complexe intre statul roman si The Rompetrol Group (dupa data de 6 martie 2014 cu denumirea KMG International N.V.), detinut de grupul KazMunayGas, care este structurata pe patru componente majore:

- un angajament de cumparare din partea KMG International N.V. sau a unei societati afiliate acesteia a unui pachet minoritar de actiuni reprezentand 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare, la un pret minim de 200 milioane dolari;

- o garantie de mentinere de catre statul roman a unei participatii nediluate de 18% din capitalul social al RRC pe o perioada de trei ani;

- constituirea unui fond de investitii sub forma unei societati pe actiuni, care va investi in proiecte energetice din Romania;

- ca o premisa a implementarii tranzactiei vor trebui incetate toate litigiile si masurile administrative initiate de MFP impotriva RRC, ca urmare a conversiei in actiuni a obligatiunilor detinute de statul roman si nerascumparate de RRC pana la scadenta.

Actiunile societatii Rompetrol Rafinarie S.A. Constanta sunt admise la tranzactionare la Bursa de valori Bucuresti. Capitalul social al societatii este de 4,41 miliarde de lei iar actionarii sunt KMG International N.V. Olanda - 48,1136% din actiuni, statul roman - 44,6959% si alti actionari - 7,1905%.