Hutchinson 3G este o divizie a Hutchinson Whampoa, grupul controlat de miliardarul Li Ka-shing, a anuntat vineri ca va cumpara 100% din actiunile Orange Austria.  Compania a achizitionat si investit in active din infrastructura si utilitati in mai multe tari din Europa, in special in Marea Britanie. 

Hutchinson Whampoa a cumpãrat anul trecut compania britanica de utilitati Northumbrian Water pentru 2,41 miliarde lire sterline, dupa ce a preluat in 2010 reteaua de distributie de electricitate din Marea Britanie de la grupul francez EDF pentru 5,8 miliarde lire. 

Li nu a terminat liceul si a fost poreclit de presa din Hong Kong "Superman" pentru investitiile care s-au dovedit foarte inspirate, informeaza Mediafax.

Prima afacere a miliardarului a fost o firma care se ocupa cu flori din plastic, grupul Hutcihson Whampoa avand acum 26.000 de angajati in 55 de tari. 

Hutchinson 3G era deja prezenta in Austria, operand reteaua de telefonie "3", concurenta cu T-Mobile si A1.  Grupul asiatic devine astfel al treilea operator de telefonie mobila din Austria, cu 2,8 milioane de clienti si o cota de piata de 22%. 3 si Orange Austria au avut in 2011 venituri totale de 700 milioane euro. 

Intr-o etapa ulterioara a tranzactiei, Hutchinson va vinde o parte din activele Orange Austria catre Telekom Austria pentru 390 milioane euro.  France Telecom continua astfel strategia de reevaluare a portofoliului pentru a iesi de pe pietele ajunse la maturitate, cu un potential redus de crestere. Grupul francez a vandut recent Orange Elvetia catre fondul de capital privat Apax Partners pentru 1,6 miliarde euro.  Orange Austria este detinuta de France Telecom si fondul Mid-Europa Partners.  Hutchinson 3G are operatiuni de telefonie mobila in mai multe tari, inclusiv Marea Britanie, Italia si Australia.