La inceputul anilor ’80, pe cand lucra intr-o fabrica de hartie, s-a gandit ca toate resturile pe care superiorii ei le aruncau puteau fi valorificate.

Astfel ca, in 1995, a fondat, impreuna cu sotul sau, compania Nine Dragons Paper, care astazi este una dintre cele mai mari firme de reciclare de hartie.

Lumea in plina dezvoltare in care traim este propice pentru astfel de femei, care isi pun pe picioare propriile afaceri si se imbogatesc rapid, scriu jurnalistii de la The Economist.

Sapte din cele mai bogate 14 femei prezentate de Forbes, care si-au construit afacerile prin forte proprii, sunt din China. Si asta pentru ca, potrivit unor analize, majoritatea firmelor in plina dezvoltare de pe piata asiatica promoveaza in functii cheie femei, spre deosebire de firmele din Vest.

In China, de exemplu, o treime dintre directorii generali ai companiilor sunt femei, comparativ cu 23% in America si 19%, in Marea Britanie. In India, 11% dintre sefii celor mai mari companii sunt femei, in timp ce in America si Marea Britanie sexul frumos ocupa cea mai inalta functie in cele mai mari firme in doar 3% din cazuri.

Chinezoaicele domina topul celor mai bogate femei din lume. La ce "jucarii" italiene ravnesc  

Asia, noul taram al fagaduintei. Cine sunt miliardarii care au facut averi impresionante in China FOTO

Si asta pentru ca tinerele asiatice de clasa mijlocie ii depasesc pe barbati la capitolul educatie. De exemplu, in Emiratele Arabe Unite, aproape doua treimi din absolventii de facultate sunt femei, in Brazilia, 60% din tinerii cu licenta sunt de sex feminin, iar in China, 47%.

Scolile de afaceri sunt, dea semenea, o pepiniera pentru multe femei care vor sa se lanseze in domeniu. Astfel, unul din trei studenti de la China Europe International Business School (CEIBS) din Shanghai sunt femei, iar 26% dintre persoanele care invata la Indian School of Business sunt, de asemenea, de sex feminin.

The Economist noteaza, insa, si ca femeilor le este ceva mai dificil sa se descurce in lumea dura a afacerilor. Majoritatea companiilor asiatice au afaceri in toate colturile lumii, iar diferentele de fus orar si zborurile interminabile sunt de luat in considerare. De exemplu, potrivit unui studiu, femeile care calatoresc in interes de serviciu muncesc uneori si cu 18 ore mai mult pe saptamana decat o faceau acum trei ani.

Cu toate acestea, tinerele femei de cariera nu duc lipsa de modele care sa le inspire. De la Indra Nooyi, sefa din India a PepsiCo, si pana la Dong Mingzhu, autoarea uneia dintre cele mai vandute carti din China. In cartea sa “Regretless Pursuit”, Sora Dong, asa cum o numesc fanii sai, povesteste despre ascensiunea ei de la un simplu agent de vanzari, la sefia Gree Electric, una dintre cele mai mari firme de aparate de aer conditionat din tara.

Citeste si:

Moare si ultima speranta. Cata putere mai are China sa salveze lumea

Miliardarii ascunsi. Cine sunt mogulii pe care bursa i-a imbogatit si i-a scos din anonimat FOTO