Printre companiile de stat din Kazahstan se numara si producatorul de petrol si gaze KazMunaiGaz (KMG), proprietarul Rompetrol.

Indatorarea statului este plafonata la 60% din PIB, iar companiile de stat ar trebui sa aiba de asemenea limite pentru indatorare si imprumuturi externe, a declarat Zhamisev intr-un interviu, noteaza Mediafax.

"Avem deja limite pentru datoria statului, dar din nefericire nu avem limite la datoria la nivel cvasi-statal. In acelasi timp, avem companii mari care trebuie sa se dezvolte si, prin urmare, trebuie sa se imprumute de pe piata internationala, in conditiile cele mai bune posibil", a spus el.

Kazahstan a folosit zece miliarde de dolari din fondul in care acumuleaza venituri din sectorul petrolier pentru a sustine bancile si companiile in contextul blocarii pietelor internationale de finantare in 2008. Economia tarii ar urma sa creasca cu 6% in acest an, dupa un avans de 7,5% in anul anterior, potrivit FMI.

FMI estimeaza datoria bruta a guvernului kazah la 8,3% din PIB anul urmator, a saptea cea mai redusa din lume si in declin de la 9,6% in 2012 si 10,9% in anul precedent. Statul nu are scadente obligatiuni in valuta, dupa ce le-a rascumparat pe ultimele in 2007.

"Nu este vorba doar de limitare, ci si de modul de administrare a datoriei cvasi-statale", a spus Zhamisev.

KMG, cu venituri de 2.600 miliarde de tenge (17,6 miliarde de dolari) anul trecut, are datorii de aproape 13,6 miliarde de dolari, potrivit calculelor Bloomberg.

KMG a anuntat, in martie, ca va imprumuta anul urmator 2,5 miliarde de dolari prin vanzarea de obligatiuni catre Fondul National al Petrolului si nu va mai trebui sa se imprumute in strainatate in acest an de pe pietele internationale. Fondul este administrat de banca centrala din Kazahstan.