"Romania are nevoie de investitii in infrastructura, iar taxele aditionale pe acest segment ar fi de-a dreptul contra-productive. In cazul Romtelecom si Cosmote Romania, cea mai mare parte a investitiilor planificate pentru acest an, care totalizeaza 170 de milioane de euro, sunt directionate catre tehnologia 3G si 4G, pentru segmentul de comunicatii mobile, respectiv FTTH, pentru cel de comunicatii fixe. Din nefericire, din cauza cadrului legislativ actual, am putea fi nevoiti sa amanam parte din aceste planuri, companiile noastre fiind considerabil afectate de taxa pe infrastructura", a declarat directorul general al celor doi operatori telecom, Nikolai Beckers, citat de Mediafax.

Impozitul pe proprietate pentru constructiile speciale, de 1,5% din valoarea constructiei, a fost introdus la inceputul acestui an, iar normele metodologice care clarifica modul de achitare a taxei au fost aprobate la 20 mai, prima plata fiind programata pentru 26 mai, iar a doua pana la 25 septembrie.

"In opinia noastra, aceasta ar trebui sa se calculeze la valoarea contabila neta a constructiei, nu la cea nominala bruta. Decizia pentru aceasta taxa a fost luata fara nicio consultare prealabila a mediului de afaceri; apare un nou semn de intrebare cu privire la predictibilitatea mediului fiscal din Romania. De cand proiectul a devenit public, am transmis punctul nostru de vedere, precum si propuneri pentru o implementare clara si facila", a spus Beckers.

El a adaugat ca impactul acestui impozit ar trebui sa fie unul rezonabil asupra jucatorilor din industrie, sa nu blocheze investitiile in extinderea infrastructurii de comunicatii si sa poata fi aplicat usor. In acest context, spune seful Romtelecom si Cosmote, taxa ar trebui abolita pentru sectorul telecomunicatiilor cat mai repede posibil.

"Totusi, una dintre solutiile de mijloc promovate de catre mediul de afaceri este modificarea bazei de calcul la valoarea amortizata a activelor (valoarea contabila neta). Aceasta solutie ar reduce presiunea asupra economiei, in acelasi timp depasind estimarea facuta initial de catre Guvern ca venituri la bugetul de stat, de 488 milioane de lei pe an", a spus Beckers.

El a mai spus ca sectorul telecom este deja printre cei mai mari contribuitori la bugetul de stat prin taxe si impozite, un exemplu fiind licitatia pentru spectrul 4G, in urma careia statul a colectat aproape 700 milioane de euro din taxe de licenta.

Romtelecom este unul dintre cei mai mari operatori locali de telecomunicatii. Actionari sunt grupul elen OTE - 54,01% si Ministerul pentru Societatea Informationala - 44,99%. Grupul german Deutsche Telekom detine 40% din OTE Group.

Anul trecut, Romtelecom a raportat venituri totale de 609,5 milioane de euro, in scadere cu 1,6% fata de 2012. Cosmote Romania este al treilea jucator de pe piata de telefonie mobila, dupa Orange Romania si Vodafone Romania. Operatorul mobil are ca actionari pe Cosmote Group, parte a OTE Group - 70% si Romtelecom - 30%.