Si primarul suspendat al municipiului Iasi, Gheorghe Nichita, a parasit incatusat sediul DNA. Edilul ar fi pretins 10% din valoarea unui contract incheiat de primarie, potrivit anchetatorilor. Aceleasi surse sustin ca o parte din suma ceruta, care se ridica la 7 milioane de lei, ar fi fost primita de Nichita.

Amandoi vor ajunge vineri in fata magistratilor cu propunere de arestare preventiva.

In acelasi caz, directorul companiei IBC a fost pus sub control judiciar pe cautiune pentru 60 de zile. Aceeasi masura a fost luata si fata de vicepresedintele grupului UTI. 

Tiberiu Urdareanu, presedintele grupului UTI, este unul dintre cei mai mari jucatori pe piata de securitate din Romania. Sunt momente de neimaginat pentru unul dintre cei mai influenti si poate cei mai puternici oameni de afaceri din Romania. Un personaj apropiat de toate regiunile politice de dupa 1990, maiorul de armata in rezerva Tiberiu Urdareanu s-a ales cu ordonata de retinere.

Urdareanu a trebuit sa raspunda unor acuzatii legate de modul in care UTI a obtinut contractul cu Primaria Iasi pentru dezvoltarea unui sistem integrat de management al traficului rutier. Proiectul, in valoare de aproape 70 milioane de lei, este al doilea de acest gen ca importanta si marime din Romania si presupune modernizarea a 90 de intersectii.

La randul sau, Gheorghe Nichita ar fi pretins si primit mita pentru a agrea castigarea licitatiei de catre asocierea UTI - IBC. Procurorii anticoruptie sustin ca la Nichita ar fi urmat sa ajunga 10% din valoarea contractului, adica aproape 7 milioane de lei. Deocamdata a primit o parte din bani, dar si alte beneficii, potrivit acelorasi surse.

Compania UTI a comunicat ca: "Domnului Tiberiu Urdareanu i s-a adus la cunostinta calitatea de suspect in legatura cu presupuse acte de coruptie. Societatea UTI Grup a pus la dispozitia organelor de cercetare toate documentele solicitate si va colabora in continuare, in mod prompt si transparent, cu autoritatiile in vederea stabilirii adevarului, furnizand orice informatie este solicitata de organele de ancheta".

In 25 de ani, grupul UTI a reusit sa castige sute de contracte cu statul roman astfel incat firma a construit si dezvoltat aeroporturi, sisteme de supraveghere video sau de monitorizare a traficului rutier in mai multe orase din tara. In plus, asigura securitatea Centralei de la Cernavoda, a punctelor de trecere a frontierei de la Albita si Turnu sau a Portului Constanta. 

De la barierele de acces in mall-uri sau cartiere rezidentiale, la filtrele de securitate din institutii, semafoarele si sistemul de taxare RATB din Bucuresti, pana la dirijarea traficului rutier sau aerian, toate echipamentele provin, sunt instalate si intretinute de acceasi companie: UTI.

Aceeasi companie a castigat si contractul NETcity, pentru introducerea in subteran a cablurilor de telefonie, internet si televiziune in Bucuresti. Proiectul, demarat in urma cu cativa ani, nu a fost finalizat. UTI s-a implicat si in extinderea retelei de metrou, in construirea si instalarea sistemului de securitate al Stadionului National, iar acum construieste patinoarul Flamaropol din Capitala. 

De asemenea, UTI s-a ocupat si de realizarea dosarului electronic de sanatate, de sistemul de plata a rovignetei, sistemul electronic de achizitii publice SEAP pentru licitatii, dar si de plata digitala a taxei de pod la Fetesti Cernavoda. 

Acest colos ar fi avut in ultimii trei ani contracte in valoare de peste 200 milioane de euro. 

In 2014, presedintele UTI, Tiberiu Urdareanu figura pe locul 46 in TOP 300 Capital cu o avere evaluata la 98-100 milioane euro.