Golurile au fost marcate de David Silva '14, Jordi Alba '41, Fernando Torres '84 si Juan Mata '88.

Organizarea Euro 2012 a determinat Ucraina, tara care a gazduit alaturi de Polonia Campionatul European de fotbal din acest an si unde duminica seara a avut loc finala Euro 2012, sa scoata din visterie 10 miliarde de euro. Vorbim despre un stat care a facut investitii mari in infrastructura, dar care se teme ca veniturile aduse de turneu nu vor compensa nici pe departe costurile astronomice, agravate si de coruptie, sustin analistii citati de AFP.

Kiev a gazduit cu fast finala Campionatului European de fotbal, la care au fost asteptati numerosi sefi de stat si de guvern, in ciuda boicotului politic anuntat de mai multi inalti responsabili ucraineni, informeaza AFP, preluata de Mediafax.

Festivitatile prilejuite de finala au inceput sambata seara, odata cu un concert gratuit al lui Elton John si al trupei Queen, care au cantat intr-o zona rezervata suporterilor in piata centrala din Kiev, in scopul atragerii atentiei asupra epidemiei SIDA in Ucraina. Ucraina este cea mai afectata tara afectata de SIDA de pe continentul european.

Duminica, o scurta ceremonie de inchidere a avut loc pe stadionul Olimpic din Kiev inainte de finala Euro-2012, dintre nationalele Spaniei si Italiei.

Peste 7.300 de politisti au fost mobilizati la Kiev, iar serviciul de securitate ucrainean a anuntat ca a blochat accesul huliganilor "susceptibili de organizarea de revolte si de alte provocari".

Pregatirile pentru turneul final al Campionatului European au fost marcate de probleme - intarzieri ale lucrarilor, preturi exorbitante - , insa cele trei saptamani de competitie s-au desfasurat fara incidente in Ucraina.

Presedintele UEFA, Michel Platini, a spus, la Kiev, ca Ucraina si Polonia au organizat "un turneu exceptional, care nu va fi uitat".

Autoritatile ucrainene, care asteapta pana la 500.000 de straini pentru finala, considera acest eveniment drept un ultim test. "Trebuie sa mai asteptam trei zile inainte de a considera castigat pariul", a concluzionat vicepremierul ucrainean Boris Kolesnikov.

Spania, echipa care a castigat Campionatul European are garantat un premiu de minim 20,5 milioane de euro.

Simpla prezenta la aceasta competitie este rasplatita cu 8 milioane de euro. Pentru o victorie in faza grupelor bonusul este de un milion de euro, remiza fiind recompensata cu 500.000 de euro. Incepand cu aceasta editie, echipele clasate pe locul 3 in grupe vor primi cate un milion de euro.

Un succes in sferturi de finala valoreaza 2 milioane de euro, in semifinale, 3 milioane de euro. Invingatoarea din finala mai primeste 7,5 milioane de euro, iar invinsa, in speta Italia, 4,5 milioane de euro.

Investitii de 10 miliarde de euro

"Amenajarile si pregatirile pentru competitia co-organizata cu Polonia in perioada 8 iunie-1 iulie au costat statul ucrainean peste 10 miliarde de euro, in timp ce incasarile vor atinge maxim o jumatate de miliard de euro", estimeaza Erik Naiman, analist la grupul de investitii Capital Times.

Aceste cheltuieli, comparabile cu cele suportate de Grecia pentru Olimpiada 2004 de la Atena, reprezinta o povara prea grea pentru o tara al carei PIB este de 3.600 de dolari pe cap de locuitor pe an (aproximatv 3.200 de euro), potrivit datelor FMI.

Atunci cand Ucraina a fost desemnata in 2007 ca organizatoare a Euro 2012, statul spera ca cheltuielile legate de pregatirea competitiei de fotbal, a doua ca importanta dupa Cupa Mondiala, vor fi acoperite in proportie de 60% de investitori privati.

Criza economica mondiala declansata in 2008 a lovit in plin statul ucrainean, al carui PIB s-a prabusit anul urmator cu 14,8%, obligand Kievul sa revizuiasca planurile de finantare a Euro 2012. "Companiile private nu au mai avut bani sa investeasca in acest eveniment", a explicat Naiman.

In plus, climatul economic din Ucraina este prea putin favorabil investitorilor, tara fiind plasata pe locul 152 din 183 de state in clasamentul Bancii Mondiale privind usurinta de a face afaceri.

Contributia privata la pregatirea campionatului de fotbal a fost constructia si modernizarea stadioanelor de la Donetk si Harkov, doua din cele patru orase gazda din estul tarii.

Restul lucrarilor au fost finantate prin fonduri publice, respectiv modernizarea unor stadioane din Kiev si Liov, in vestul tarii, constructia unor noi terminale la aeroportuile din patru orase gazda si reabilitarea unor drumuri.

Pentru a face fata situatiei, statul ucrainean s-a indatorat din greu, finantand 80% din cheltuieli prin emisiuni de obligatiuni pe piata interna, cu dobanzi anuale de 10%-20%, a aratat Naiman.

Sub pretextul efectuarii rapide a lucrarilor, guvernul a modificat legislatia pentru a evita organizarea de licitatii pentru atribuirea contractelor, sustin criticii autoritatilor de la Kiev. Astfel, numeroase contracte au fost atribuite unor grupuri considerate apropiate unor inalti responsabili guvernamentali, iar cheltuielile statului au fost amplificate de coruptie, subliniaza analistii.

Pentru a inrautati situatia, scandalurile din jurul Euro 2012 s-au multiplicat in Ucraina, in ultimele luni. Astfel, conditiile in care este incarcerat fostul premier Iulia Timosenko i-a determinat pe liderii mai multor state europene sa avertizeze ca vor boicota Ucraina si nu vor mai veni la meciuri.

Pe plan economic, cresterea astronomica a tarifelor de cazare in perioada campionatului ar putea sa antreneze o reducere importanta a castigurilor in conditiile in care numarul suporterilor straini asteptati in Ucraina, estimat initial la 800.000 de persoane, risca sa scada la jumatate, anticipeaza analistii.

In Ucraina, investitiile din ultimii cinci ani in infrastructura si pregatiri pentru eveniment au totalizat 10,4 miliarde euro, adica 9% din PIB-ul anual al tarii, iar economia locala a castigat 69.000 de noi locuri de munca. In Ucraina sunt asteptati 500.000 de turisti care vor cheltui 400 milioane euro, potrivit Erste.