Alpiq Holding a avut anul trecut o cota de piata de 12%, fiind fondata la nivel international la inceputul anului 2009 prin fuziunea furnizorilor de energie Atel Holding si Energie Ouest Suisse.

Alpiq are peste 10.000 angajati in 26 de tari si livreaza aproximativ o treime din necesarul de energie electrica din Elvetia.

Teoretic, pe primul loc, in calsamentul ANRE se afla producatorul de aluminiu Alro Slatina, dar acesta nu este un jucator activ pe piata de furnizare, facand de fapt auto-furnizare.

Alro este cel mai mare consumator de energie din Romania si are licenta de furnizor pe piata concurentiala intrucat isi dorea acces la electricitate mai ieftina. Alro a avut anul trecut o cota de 16%.

Pe locul doi se afla producatorul de energie detinut de stat Complexul Energetic Craiova, care a avut in 2009 o cota de piata de 11%, fata de 7% in 2008.

O alta companie de stat, Electrica, a consemnat anul trecut o diminuare cu doua puncte procentuale a cotei de piata, de la 9% in 2008 la 7%.

Alro anunta, la inceputul lunii aprilie, ca va cumpara de la producatorul de energie detinut de stat Hidroelectrica 3 TWh anual, pana in 2018.

Alro, controlat de grupul Vimetco, inregistrat in Olanda, mai anunta atunci ca va utiliza intreaga cantitate de electricitate pentru procesul de productie si in activitatea curenta a grupului in Romania.

Consumul clientilor alimentati in regim concurential, in principal companii, a scazut anul trecut cu 17%, de la 22,41 TWh in 2008 la 18,54 TWh, potrivit raportului ANRE.