Cele mai profitabile 20 de companii din Romania au realizat in 2010 un profit net cumulat de 1,77 miliarde de euro, in crestere cu 2,3% fata de anul anterior, arata o analiza a Ziarului Financiar asupra bilanturilor depuse de companii la Ministerul Finantelor Publice.

O parte din rezultatele financiare au mai fost prezentate in piata, dar cifrele oficiale pentru cea mai mare parte a companiilor au devenit publice doar de ieri.

OMV Petrom a ramas de departe cea mai profitabila firma din Romania, cu un rezultat net de 427,4 mil. euro si o marja de profit de 13%. Firmele din top 20 au avut o marja medie a profitului de 10,4%.

Vodafone, depasit de Romgaz

La fel ca anul trecut, operatorul de telefonie mobila Orange ramane pe a doua pozitie in topul profiturilor, cu 221,8 mil. euro, dar pe a treia pozitie Vodafone a fost depasit de Romgaz. In timp ce profitul Vodafone s-a prabusit cu 53%, la 115 mil. euro, Romgaz a majorat profitul cu 1%. "Perlele energetice" Romgaz, Transgaz si Hidroelectrica au realizat cresteri de profit pe linie, cumuland un rezultat net de 313 mil. euro.

Jumatate au avut profit mai mic

Noua din cele 20 de firme din top au avut un profit mai mic in 2010 fata de anul anterior, cele mai mari scaderi fiind inregistrate de Vodafone (-53%), GDF Suez Energy (-47%) si British American Tobacco (-32%).

Citeste mai multe pe www.zf.ro