Una dintre aceste inregistrari video face parte dintr-o serie de propaganda produsa de SI, iar alta are tema jihadista, a declarat Mubin Shaikh, un analist in domeniul terorismului. 

Platforme ca YouTube vand timpi de publicitate unor companii, iar reclama este inserata inaintea unui videoclip. Agentiile de publicitate nu controleaza in mod direct unde le sunt plasate reclamele, insa pot preciza care sunt coordonatele publicului tinta. 

"Din perspectiva contractului, aceste corporatii care platesc o gramada de bani ca sa obtina clickuri pe YouTube ar putea sa nu fie atat de incantate atunci cand descopera ca videoclipurile lor sunt plasate inaintea unui clip destinat recrutarii SI", a declarat Danny Cevallos, un analist juridic. 

In pofida faptului ca unele clipuri pot sa nu incalce politica YouTube cu privire la violenta, ele ar putea sa nu fie considerate adecvate pentru publicitate. 

Cel putin doua companii si-au exprimat nemultumirea fata de continutul asociat reclamelor lor, in contextul in care este aproape imposibil sa se stie cate reclame au fost difuzate inaintea unor clipuri de acest tip. 

"Nu am stiut ca una dintre reclamele noastre a fost difuzata impreuna cu acest clip", a declarat pentru CNNMoney un oficial de la grupul belgiano-brazilian Anheuser-Busch (AHBIF) cu sediul la Leuven, in Belgia, dupa ce a vazut clipul difuzat odata cu reclama multinationalei, precizand ca acesta "are ghiduri stricte pentru partenerii media cu privire la momentul si modul difuzarii publicitatii". "Lucram impreuna cu YouTube si agentia Mediacom pentru a intelege si rectifica situatia", a subliniat el.  "Reclamele noastre nu ar fi trebuit sa apara si lucram impreuna cu YouTube pentru a intelege cum s-a intamplat si cum sa evitam sa se repete", a declarat Paul Fox, director de comunicare la Procter & Gamble. 

Johnson & Johnson nu a raspuns solicitarii CNNMoney de a comenta, precizeaza postul american. 

Potrivit unui analist in domeniu, YouTube ar castiga aproximativ zece dolari la 1.000 de clickuri de pe urma acestui tip de reclama. Insa o sursa familiara cu modelul de afaceri al YouTube afirma ca gigantul nu face bani de pe urma lor, adaugand ca daca ar fi facut profit l-ar fi trimis agentiilor de publicitate. 

YouTube da asigurari ca inlatura orice continut care incita la violenta si ca este atent la plasarea reclamelor.

"Avem ghiduri de publicitate stricte si lucram sa impiedicam sa apara reclame alaturi de videoclipuri, canale sau pagini dupa ce stabilim ca acel continut nu este adecvat pentru promovarea partenerilor nostri", a declarat un purtator de cuvant al gigantului. 

In pofida acestor reguli "stricte", YouTube se bazeaza puternic pe membrii comunitatii sale sa semnaleze nereguli cu privire la continut.

Insa, la o rata de incarcare de date de 300 de ore pe minut, pot exista scapari, comenteaza CNNMoney, care precizeaza ca, dupa ce a semnalat problema, unele clipuri SI au fost indepartate din retea, iar cele care au ramas postate online nu mai sunt insotite de reclame.