BayWa a anuntat pe 19 martie ca preia Patberg International prin intermediul holdingului olandez BayWa Agrar International B.V si ca operatiunile traderului agricol din Romania vor continua sub numele de BayWa Agri Romania S.R.L., cu sediul central in Bucuresti.

Preluarea va asigura BayWa Group accesul la o piata majora de achizitii a produselor agricole din Romania, potrivit companiei germane, care a precizat la acea data, intr-un comunicat, ca BayWa Agri Romania va avea circa 20 de angajati.

Ziarul Financiar a relatat pe 23 martie ca BayWa a cumparat 90% din actiunile firmei Patberg International, o afacere pornita de la zero in 2013 pe piata romaneasca de un grup de fosti traderi de la Nidera, o alta casa multinationala de comert cu materii prime agricole.

Patberg este o afacere de 40 de milioane de euro anual ce tranzactioneaza un volum de peste 200.000 de tone de cereale.

Klaus Lutz a declarat marti, intr-un interviu acordat Bloomberg, ca BayWa vrea sa devina unul dintre cei mai mari cinci traderi de cereale din lume, iar in acest scop isi extinde operatiunile in sudul si estul Europei.

BayWa Group a inregistrat in anul fiscal 2014 venituri de 15,2 miliarde de euro, fata de 16 miliarde de euro in 2013. Compania, cu sediul in Munchen, vrea sa creasca tranzactiile cu cereale si furaje la 40 de milioane de tone, pana in 2016, cu circa o treime peste nivelul din 2014. Grupul german are activitati si in constructii sau energie verde.

BayWa a cumparat compania olandeza de trading Cefetra in 2012, iar de atunci a deschis birouri in Madrid si Roma si a cumparat Patberg International in Romania. "Pentru a deveni unul dintre principalii traderi si a creste volumul trebuie sa fim prezenti in Europa de Est, in special in Romania", a spus Lutz.

Exporturile de grau si orz din Uniunea Europeana sunt la cele mai ridicat nivel din cel putin ultimii 10 ani, potrivit datelor oficiale, in conditiile in care Rusia si Ucraina au limitat livrarile pentru a tempera cresterea preturilor pe pietele lor locale. Romania este al treilea mare exportator de grau din Uniunea Europeana, dupa Franta si Germania.