Fumatorii din Quebec au reclamat faptul Imperial Tobacco Canada, subsidiara a British American Tobacco Plc (BAT), Rothmans, Benson & Hedges, o subsidiara a Philip Morris International si JTI - MacDonald, parte a Japan Tobacco Inc Group nu i-au avertizat in privinta riscurilor provocate de fumat, transmite Agerpres.

Producatorii de tigari vor face apel impotriva deciziei, precizand ca din anii '50 au derulat campanii de constientizare a riscurilor fumatului. Insa reclamantii au explicat ca firmele nu si-au avertizat in mod corespunzator clientii si nu si-au indeplinit datoria "de a nu cauza prejudicii altei persoane", potrivit deciziei tribunalului. 

Plangerea a fost inaintata in 1998, dar audierile au demarat in 2012. Sunt aproape 100.000 de reclamanti care sustin ca nu au reusit sa se lase de fumat sau sufera de emfizem, cancer la gat sau la plamani. 

Exista aproximativ 1 miliard de fumatori pe plan global, iar fumatul ucide peste 5 milioane de oameni in fiecare an, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. 

British American Tobacco (BAT), Philip Morris International si JTI sunt prezente si in Romania.