Potrivit sondajului realizat ăn rândul IMM-urilor din industriile grav afectate de contextul COVID-19, 74% dintre repondenţi iau în calcul reducerea numărului de angajaţi pentru supravieţuirea în această perioadă. Sondajul a vizat firme din domenii precum: organizări de evenimente, educaţie, divertisment etc.

Rezultatele sondajului, realizat în rândul a 200 de companii, arată că situaţia economică provocată de măsurile autorităţilor în contextul apariţiei virusului COVID-19 este una extrem de alarmantă.

Companiile susţin cu toate resursele iniţiativele statului român pentru stoparea răspândirea bolii, dar sunt extrem de îngrijorate de faptul că vor fi nevoite să reducă drastic numărul de angajaţi, ba chiar să închidă afacerile.

Citește și: Ministrul Muncii face apel la angajatori să nu abuzeze de clauza de forţă majoră pe fondul coronavirusului, ca să dea oameni afară

Astfel, 75% dintre respondenţi au declarat că sunt grav afectaţi de noua situaţie, în timp ce 74% dintre ei iau în calcul reducerea numărului de angajaţi pentru supravieţuirea în această perioadă.

Având în vedere caracterul subit al pandemiei, doar 30% dintre companiile respondente au reuşit să pună la punct o strategie de business menită să le ajute în depăşirea crizei, în timp ce 40% dintre companii consideră că îşi vor putea susţine activitatea maximum o lună din surse proprii, iar 35% dintre ele cred că pot rezista între 3 şi 6 luni în condiţiile actuale.

Cei 200 de respondenţi, companii cu o cifră de afaceri de peste 60 de milioane de euro, fac apel la instituţiile statului şi cer ajutorul acestora pentru a putea depăşi criza. Scutirea impozitelor este considerată o soluţie de către 44% dintre companii, în timp ce 23% cred că statul ar putea să le ofere finanţare.

"Având în vedere că Romanian Business Club este un proiect pe care l-am dezvoltat din dorinţa de a oferi un suport tuturor antreprenorilor aflaţi la început de drum, am văzut necesară iniţierea acestui sondaj. Situaţiile neprevăzute cu care ne confruntăm din poziţia de antreprenori pot fi uneori copleşitoare, dar acum este şi contextul COVID - 19 care ameninţă toate business-urile mici şi mijlocii din România. Facem un apel la autorităţile competente şi sperăm să fi început deja dezvoltarea unei strategii care să ajute business-urile să îşi revină după această perioadă plină de nelinişte prin care trecem. Credem că este necesar ca atunci când vom stopa răspândirea acestui virus, moment care sperăm să fie cât mai curând, să avem în continuare o economie stabilă", a declarat Vlad Mihălăchioiu, fondator Bucharest Business Club.

Şi Horeca Insight, platforma online a industriei ospitalităţii, unul dintre principalii organizatori de evenimente din domeniu, a pornit un demers de a strânge într-un grup de toţi antreprenorii care sunt afectaţi de restricţiile impuse de autorităţi. Această iniţiativă vine din cauza faptului că industria Horeca este una dintre cele mai grav afectate şi doreşte să îşi unească eforturile pentru a solicita soluţii concrete din partea statului român pentru depăşirea situaţiei şi pentru a găsi împreună cele mai bune soluţii.

Romanian Business Club este o comunitate de antreprenori, cu extindere la nivel naţional, reunind 1.150 de companii. Clubul presupune întâlniri în care membrii fac schimb de experienţă şi networking de calitate.