Un portret din 1939 al Dorei Maar, amanta si muza a lui Pablo Picasso, care i-a "urmat" Mariei-Thérèse Walter, a fost achizitionat cu 17,9 milioane de lire sterline, spulberand astfel estimarile anterioare ale specialistilor.

"Femme assise, robe bleue" a fost pictat la putin timp dupa declansarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Nu a mai fost vazut in public din 1967, cand a fost expus in Elvetia.

"Jeune fille endormie",  portret din 1935 al Mariei-Thérèse Walter, a fost cumparat cu 13,5 milioane de lire sterline  depasind estimarea de 10 milioane de euro.

Pablo Picasso avea 45 de ani cand a intalnit-o pe Marie-Thérèse Walter (17 ani), langa o statie de metrou din Paris, in 1927.

"E o bijuterie a picturii, ramasa ascunsa timp de peste 60 de ani intr-o colectie privata", a declarat Giovanna Bertazzoni, coordonatoarea departementului de pictura impresionista si arta moderna de la casa Christie's.

"Nu au plateau de sculpteur", un alt tablou care o infatiseaza pe Marie-Thérèse, a devenit cea mai scumpa opera de arta din lume vanduta vreodata la licitatie: 76 de milioane de euro. A fost cumparata anul trecut la New York.

Al treilea tablou, "Buste de Françoise", un portret al tinerei Françoise Gilot, a fost cumparat cu 10,6 milioane de lire sterline. Opera este din 1946 si o reprezinta pe amanta lui Picasso din anii 1940, femeia care i-a si daruit doi copii.

Considerat cel mai scump tablou din cadrul licitatiei de marti de la Londra, "Les Nymphes", de Claude Monet, estimat la 27 de milioane de euro, nu si-a gasit cumparator, potrivit Mediafax.

Citeste si:

Arta romaneasca, licitata la sute de mii de euro. Pretul de pornire pentru doua picturi ale lui Grigorescu

Tinerii, dornici sa fie patroni pe banii statului. "In iulie se vor termina fondurile programului adresat micilor intreprinzatori"