"Admite cererea debitorului Electrocentrale Bucuresti SA. In temeiul art.71 alin.1 din Legea nr 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, deschide procedura generala a insolventei impotriva debitorului Electrocentrale Bucuresti SA", se arata in decizia instantei.

Pe 22 septembrie, Consiliul de Administratie al ELCEN a hotarat intrarea in insolventa a societatii, ca urmare a datoriilor inregistrate la furnizorii si distribuitorii de combustibil, servicii si produse, situatie generata de neincasarea contravalorii pentru marfa livrata de la RADET Bucuresti.

Conform unui comunicat al ELCEN, datoriile totale ale societatii au ajuns la aproximativ 1,8 miliarde de lei, iar creantele inregistrate de RADET insumeaza aproximativ 3,7 miliarde de lei.

ELCEN sustine ca, prin intrarea in insolventa, se urmareste, cu prioritate, eficientizarea activitatii societatii, urmand a se supune aprobarii creditorilor un plan de reorganizare coerent.

"Insolventa nu inseamna faliment. Insolventa este acea stare a patrimoniului unei societati care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor scadente. Altfel spus, atunci cand debitorul nu mai are sume 'cash' cu care sa poata plati datoria ajunsa la scadenta, el se afla in stare de insolventa. Prin inaintarea cererii de intrare in insolventa, Consiliul de Administratie al ELCEN a cautat cele mai bune solutii pentru a continua, in termeni corecti, relatia comerciala cu RADET si creditorii sai si s-a asigurat ca vor fi luate toate masurile tehnice, juridice si economice necesare pentru asigurarea continuitatii producerii si furnizarii agentului termic catre locuitorii Capitalei", arata ELCEN.

Cu o zi inainte, Tribunalul Bucuresti a admis si cererea RADET de intrare in insolventa, administrator judiciar fiind desemnat provizoriu Rominsolv SPRL.