Czarnecki (51 de ani) a facut avere dezvoltand in anii '90 cea mai mare companie de leasing din Polonia, pe care a listat-o in 2000 la bursa de la Varsovia si a vandut-o un an mai tarziu catre banca franceza Credit Agricole pentru 280 milioane de dolari, potrivit Forbes, citat de Mediafax.

De atunci, el si-a extins afacerile in Ucraina, Rusia, Belarus si in final Romania, unde va prelua Romanian International Bank (RIB).

Czarnecki s-a plasat pe locul al patrulea in cel mai recent top Forbes al miliardarilor din Polonia. Doctor in economie, omul de afaceri este actionar majoritar la Getin Holding, vehiculul prin care va prelua si RIB. El controleaza de asemenea Getin Noble Bank, a sasea banca din Polonia dupa active.

Getin Noble Bank avea la finele anului trecut active de 57,43 miliarde zloti (13,7 miliarde euro la cursul de miercuri).

O afacere mai noua a miliardarului polonez este fondul de investitii Open Finance TFI, prin care cauta oportunitati in zona actiunilor, obligatiunilor, pietelor valutare si fondurilor mixte, potrivit Forbes.

Site-ul personal al lui Czarnecki este dedicat scufundarilor si explorarii pesterilor si coridoarelor submarine. El a stabilit in 2009 recordul mondial pentru scufundari in pesteri submarine, explorand 17 kilometri din complexul Dos Ojos (Mexic) intr-o sesiune de 10 ore, la o adancime medie de 72 metri.

Getin Holdin va prelua Romanian International Bank (RIB), controlata de Daniel Roberts si fosta sa sotie, Florina Roberts, cetateni de americani. Cei doi detin fiecare cate 44,7% din actiuni.

RIB are un capital social de 55,2 milioane de lei si a incheiat anul trecut cu pierderi de 10,8 milioane de lei. Banca are cea mai mica solvabilitate din sistem si trebuie capitalizata.

Getin Holding are o capitalizae de piata de 760 milioane euro, iar Getin Noble Bank are o valoare de 1,6 miliarde euro, potrivit datelor afisate pe site-ul bursei de la Varsovia.

Czarnecki detine in prezent 55,8% din actiunile Getin Holding.

Getin Holding detine controlul asupra a trei banci, Idea Bank, lider pe piata creditelor auto in Ucraina, Sombelbank din Belarus, concentrata pe imprumuturi de retail, si Kubanbank din Rusia. Getin mai detine in Rusia compania Carcade, prezenta pe piata leasingului.

Politica Getin Holding este de crestere prin dezvoltarea companiilor din grup, achizitii si infiintarea de noi companii.

In primul semestru din acest an, Getin Holding a obtinut un profit net de 117,124 milioane de zloti (27,794 milioane euro) din operatiuni continue, in scadere de la 524,623 milioane de zloti (124,183 milioane euro) in aceeasi perioada a anului 2012.

La 30 iunie 2013, grupul detinea active de 11,44 miliarde de zloti (2,64 miliarde euro).