Inca dormeau profund putinii ghiocei de pe piata, cand florariile din capitala gemeau de cumparatori. Cu ochi carpiti de somn, dar vigilenti.

"Nu gasesc ceva frumos, seamana toate"
, se plange un client mai... pretentios.

Evident ca toti au asteptari mari de la orice fir legat sau nu cu snur. Daca alegi corect, ai sansa sa-ti speli niste pacate sau sa castigi puncte in ochii cui trebuie.

"Pentru iubita, normal!"

Unii cred ca trebuie sa te ocupi personal, daca vrei un lucru bine facut. La 8 dimineata, Cezar incepe cautarile cu un entuziasm retinut: "Vreau si eu cele mai frumoase flori."

Apoi se anima rapid, la gandul ca azi el este sef de achizitii.

"- Vreau sa iau trandafiri.

- Ia miroase crinul asta!

- Miroase mai frumos.Trebuie sa luam doua. Ooo, mi-au cazut banii"

95 de centimetri are copilul, un metru si 10 centimetri are buchetul. Omuletul ascuns intre doi crini imperiali trece la urmatoarea etapa. Martisoarele pentru doamna educatoare si pentru o colega iubita. Rectificam, pentru mai multe colege iubite. Si uite-asa incepe cursa spre gradinita. Si-apoi... prin gradinita!

In timp ce, la Bucuresti, doamnele si domnisoarele fac inventarul, in Bucovina e tocmai pe dos: ele ofera si ei primesc. Cu boldul se pot plati niste polite...

"I l-am pregatit de aseara sa-l gaseasca si este incantat."

"M-am simtit grozav! Am simtit o iubire, asa, intre noi, o dragoste mai apropiata..."

Un antropolog lamureste substratul traditiei din zona Sucevei. ''Femeile ofera cu drag martisoare barbatilor, in ideea de a fi rasplatite de 8 martie cu alte cadouri", explica Maria Hrusnischi, muzeograf.

Iar daca domnii se mobilizeaza, poate ajung si vanzarile, macar la nivelul de anul trecut. Valoarea contractelor pentru importul de flori a fost cu 20% mai mica, dar serele noastre au dat pe piata cu 30% mai multe fire.