Grupul chinez de comert electronic a ales sa vanda mai multe actiuni, in urma interesului mare manifestat de investitori la listarea pe bursa americana. 

Giganti precum Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JPMorgan, Morgan Stanley sau Citigroup au intermediat aceasta tranzactie. 

Alibaba a fost listata pe bursa din New York vineri, actiunile grupului crescand cu 38%, cel mai mare avans obtinut vreodata de o companie de peste 10 miliarde de dolari in prima sedinta de tranzactionare, potrivit Bloomberg. 

"Asteptarile pentru aceasta companie sunt la un nivel foarte inalt. Se pare ca piata foloseste Alibaba ca reprezentant pentru macroeconomie si economia de consum", a declarat Li Muzhi, analist la Arete Research Service din Hong Kong. 

Alibaba detinea de vineri recordul pentru cea mai mare suma obtinuta vreodata la o listare a unei companii pe bursa americana, depasind Visa, care, la listarea din 2008, a vandut actiuni in valoare totala de 19,7 miliarde de dolari. 

A doborat acest record pentru ca a atras investitori mari de pe piata, vanzand actiunile catre numai 25 de fonduri de investitii, potrivit surselor Bloomberg. 

Titlurile Alibaba se tranzactionau vineri la 97,2 dolari pe unitate, fata de pretul de listare de 68 de dolari pe unitate. La acest pret, capitalizarea grupului este de 227,9 de miliarde de dolari, depasind Facebook. 

Alibaba domina piata comertului online in China si depaseste companiile similare din SUA in privinta valorii tranzactiilor pe care le intermediaza. In 2013, valoarea totala a tranzactiilor derulate in China prin intermediul site-urilor companiei a ajuns la 248 miliarde de dolari, potrivit documentelor pentru oferta publica initiala, publicate in mai. Suma este de trei ori mai mare fata de eBay si dubla comparativ cu Amazon.