Si totusi ce face ca aceasta pictura sa fie atat de scumpa? Specialistii spun ca in intreaga lume exista doar 15 opere ale lui Leonardo da Vinci. Mai mult, numarul depinde si de ce specialisti numara, asa ca s-ar putea sa fie si mai putine, scriu cei de la Bloomberg.

Opera expusa la Londra -Christ as Salvator Mundi - este "unica si este o combinatie de sentimente", dupa cum spune un angajat al muzeului londonez unde va fi expus si licitat tabloul.

In septembrie 1499, armata franceza a invadat Milano, unde da Vinci lucra de peste 18 ani. Seful sau, ducele din Milano, a fugit, insa Leonardo a ramas si a fost obligat sa picteze un tablou care sa il infatiseze pe Louis al XII-lea al Frantei. Regele adora o poza a lui Iisus numita Mandylion of Edessa, care se crede ca a fost imprimata intr-un mod supranatural. Asa ca, multi specialisti spun ca si pictura expusa acum la Londra a fost creata dupa chipul lui Iisus din aceasta poza.

Potrivit Guinness World Records, Mona Lisa lui da Vinci este considerata ca avand cea mai mare valoare de asigurare pentru un tablou din istorie. A fost evaluata la 100 de milioane de dolari in 1962, iar acum este estimata undeva la 743 de milioane de dolari.

Citeste si

Christine Lagarde: "Daca se intensifica furtuna in zona euro, Europa va fi lovita grav". Statele din estul continentului ar putea ramane fara lichiditati