"In cazul in care apare Legea darii in plata, toate bancile vor trebui sa inventeze sau sa scoata un nou produs care este foarte asemanator celui de leasing. Eu nu fac estimari privind ce vor face alte banci, dar uitati-va cum arata un produs de leasing imobiliar si veti intelege cam care vor fi sau in ce zona se vor situa urmatoarele conditii de a accesa un credit de acest gen. Deci, vorbim despre un alt produs", a spus Rasvan Radu.  

Legea darii in plata ar putea fi aplicata pentru un nou tip de produs, iar in paralel sa se mentina produsul actual de creditare ipotecara, lasand clientilor posibilitatea sa aleaga, a adaugat Radu.

"Noi chiar am propune sa cream un produs special, un credit special cu dare in plata si sa functioneze pe langa creditul ipotecar obisnuit, astfel incat clientul sa poata alege: vrei un credit de dare in plata sau vrei unul ipotecar obisnuit?", a declarat Rasvan Radu.  

El a precizat ca banca a facut o serie de simulari cu privire la impactul adoptarii Legii darii in plata asupra pretului la apartamente si asupra portofoliilor de credite garantate cu ipoteca si a precizat ca rezultatele acestuia sunt de uz intern.  

"Impactul mare nu vine de la cei care au credite mici si care vor fi mai putin dispusi sa isi vanda locuinta pentru a sta cu chirie in alta parte si a fi supusi unei volatilitati foarte mari a chiriilor in urmatorii ani. O casa, daca o cumperi pentru tine, nu o raportezi la valoarea de piata, ci o raportezi la valoarea pe care o are pentru tine ca si bun de intrebuintare. Noi am estimat impactul ca venind, in special, din zona celor care au facut investitii, case de vacanta, terenuri, apartamente si nu neaparat in mod semnificativ din zona celor care au luat case pentru locuinte", a afirmat Rasvan Radu.