Livrarile mondiale de PC-uri vor continua sa scada anul viitor, cu un ritm estimat de 3,8%, la circa 300 de milioane de unitati, nivel inregistrat ultima oara in 2008.  Anul trecut, vanzarile de PC-uri au scazut cu 7%, iar declinul din 2013 va fi peste cel estimat initial de International Data Corporation. 

Consumatorii, inclusiv cei de pe pietele emergente, renunta rapid la desktopuri si laptopuri, in favoarea unor aparate cu portabilitate mai mare. 

Potrivit IDC, declinul vanzarilor va fi mai accentuat pe pietele emergente, care pana recent au fost motorul de crestere pentru PC-uri.

Principalul motiv de ingrijorare pentru piata PC-urilor este faptul ca utilizatorii acestora au putine motive sa inlocuiasca un sistem vechi cu unul mai nou, avand in vedere ca acestea nu sufera modificari notabile, considera Jay Chou, analist la IDC. In consecinta, durata de viata a PC-urilor continua sa creasca, limitand avansul pietei. 

Piata corporate pentru PC-uri a evoluat ceva mai bine decat cea de consum, intrucat companiile au adoptat mai lent tabletele, iar unele au inlocuit sistemele de operare Windows XP care se apropie de incheierea ciclului de viata. 

IDC anticipeaza un declin usor in 2014 si stagnarea cererii pe termen lung, pentru ambele piete. 

HP se afla la jumatatea unui plan de redresare de cinci ani menit sa reduca dependenta companiei de vanzarile de PC-uri, iar Dell s-a delistat de la bursa, pentru a se putea reorganiza. In schimb, Lenovo, compania chineza care a devenit cel mai mare producator de PC-uri la nivel mondial, a reusit sa creasca in continuare. Cu acces la o piata locala imensa si vanzari solide pe segmentul corporate, performantele Lenovo sunt cu 12 puncte procentuale peste cele ale pietei.