„Sectorul IMM-urilor este temelia clasei de mijloc. Fara o clasa de mijloc solida, prospera si sanatoasa nici o economie din lume nu se poate dezvolta sustinut si durabil”, a spus Vass la un forum pe tema IMM-urilor.

„Vom intinde o mana de ajutor IMM-urilor si, cu o voce puternica vom convinge bancile ca e nevoie de creditarea lor si ca masurile prudentiale excesive sunt azi cea mai mare piedica in dezvoltarea mediului privat”, a adaugat aceasta.

Bancile pun piedici intreprinzatorilor

"Vrem sa convigem bancile ca este nevoie de creditarea IMM-urilor. Masurile prudential excesive sunt azi cea mai mare piedica in dezvoltarea mediului privat", a sustinut Vass.

Andreea Paul Vass a aratat ca cele mai grave problemele cu care se confrunta sectorul IMM din Romania in prezent sunt evaziunea fiscala, concurenta neloiala, birocratia fiscala, gradul prea redus de specializare, protectia proprietatii intelectuale, costurile internationalizarii, accesul la achizitii publice sau capitalizarea prin bursa.

"Daca mie din inima Guvernului mi-este greu sa fac fata birocratiei, ce sa mai spun de un intreprinzator. De aceea am inceput un efort lung de simplificare, comasare si reducere a taxelor fiscale", a aratat Vass, adaugand ca nu doar Romania se confrunta cu probleme legate de birocratie, ci toata Europa.

99,7% dintre intreprinderile romanesti sunt IMM-uri

Razvan Ungureanu a incercat sa incurajeze micii intreprinzatori prezenti miercuri la Forumul IMM-urilor, sustinand ca statisticile arata ca 99,7% din totalul intreprinderilor romanesti sunt intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri). Ele genereaza doua treimi din totalul locurilor de munca din Romania si 50% din valoartea adaugata bruta a costurilor factorilor de productie.

"Ne gandim la diminuarea poverii administrative si fiscale, cand se va putea, la stimularea implicita a creativitatii si inovatiei", a adaugat premierul.

Cresterea economica reala a Romaniei este generata nu de un numar redus de companii mari, ci de un numar mare de intreprinzatori de talie mici si mijlocii, a adaugat prim-ministrul. "Acesta este semnul ca Romania se construieste pe efortul IMM-urilor", a spus el.

"IMM-urile, desi grav ranite de perioada de austeritate s-au dovedit a fi puternice. Supletea acestora le-a conferit capacitatea de adaptare la un climat economic dificil, au reusit cu mare efort sa retina forta de munca a angajatilor acum 4-5 ani, asta in timp ce altii au suferit concediindu-si proprii angajati", a tinut primul-ministru sa precizeze.

Peste 300.000 de firme, desfiintate de criza

In trei ani de criza au fost de infiintate peste 365.000 de intreprinderi, in timp ce un numar de 335.000 de firme si-au inchis portile. In 2011, cresterea economica de 2,5% a oferit un nou imbold antreprenorilor, fiind infiintate de doua ori mai multe firme decat numarul celor care au fost radiate, a conchis Ungureanu.

Antreprenoriatul nu are varsta

Din fiecare 100 de firme cu asociat unic, 25 sunt tineri cu varsta pana la 35 de ani si 20 au peste 56 de ani. Restul, peste jumatate din antreprenori, au varste de mijloc: 33 de antreprenori au varste cuprinse intre 36 si 45 ani, iar 22 au varste cuprinse intre 46-55 ani, a aratat Andreea Paul Vass.

Inclinatia spre antreprenoriat ne pozitioneaza la jumatatea mediei europene. In Romania activeaza doar 24 de firme la 1.000 de locuitori, in conditiile in care media europeana este de 42 de firme. "Avem doar un singur produs inscris in Registrul UE al produselor traditionale protejate: Magiunul de prune Topoloveni", a spus ambasadorul IMM-urilor din Romania.

Vass a mentionat faptul ca Romania are nevoie de un mediu de afaceri dinamic, competitiv si plin de idei indraznete pentru a-si putea proiecta propriul succes. „Realitatea este ca civilizatia se cumpara cu taxe si impozite cat mai simple si cat mai mici posibil”, a spus ambasadorul IMM-urilor.

Gecad si BitDefender, afaceri romanesti de succes

Andreea Paul Vass a dat ca exemple de succes businessurile Gecad, BitDefender si romanul Razvan Baraitaru, cel pe care l-a vazut o lume intreaga la inaugurarea noii tablete Apple, unde si-a prezentat unul din jocurile compatibile cu acest gadget.

„Nu am stiut sa cream imboldul pentru dezvoltarea unor povesti de succes, asa cum s-a intamplat in cazul Apple sau Intel”, a adaugat aceasta.

Printre reusitele Guvernului in domeniul antreprenorial se numara portalul virtual unic One Stop Shop, diminuarea perioadei de infiintare a unei firme de la 10 zile la maximum 3 zile, incepand cu Luna februarie a acestui an, lansarea la inceputul lui 2011 a programului dedicat tinerilor debutanti in afaceri sau programul Mihai Kogalniceanu (subventionarea ratei dobanzii si garantarea creditelor).

La forumul IMM-urilor din Capitala s-a vorbit si despre ultimul proiect guvernamental, anuntat de premierul Razvan Ungureanu, care ofera vouchere de inovare pentru IMM-urile care doresc sa incheie parteneriate cu institutii de cercetare-dezvoltare.

Strategia Nationala de Competitivitate Romania 2020 propune politici publice pentru incurajarea micilor fermieri rurali, prin dezvoltarea asociatiilor de producatori si instituirea de retele de colectare pentru distributia produselor agricole, traditionale si locale, realizate de IMM-uri.

Printre domeniile cheie care ar putea dezvolta sectorul IMM-urilor si care au fost mentionate in cadrul forumului de la Romexpo se numara turismul, energiile verzi, agricultura sau IT-ul.

In final, Vass a adaugat ca in viitor cresterea economica va fi generata de un numar mai mare de firme, dar mici, nu de un numar redus de firme mari.

Andreea Paul Vass (34 de ani) este doctor in economie, lector universitar la Facultatea de relatii Economice Internationale a Academiei de Stiinte Economice (ASE), dupa o cariera de cercetator la Institutul de Economie Nationala al Academiei Romane (2001 - 2008). In prezent este consilier al premierului Razvan Ungureanu si ambasador al IMM-urilor din Romania la Comisia Europeana.