In luna februarie a anului viitor companiile de stat Hidroelectrica, Oltchim, Romarm, SNLO si Electrica Furnizare vor avea primii manageri privati, alesi in cadrul celui mai mare proiect asumat de presedintele Traian Basescu si de premierul Emil Boc.

Luni incepe cursa pentru gasirea managerilor, iar in acest context Ziarul Financiar propune o lista de opt manageri cu experienta in privat care s-ar putea afla pe listele scurte ale head-hunterilor in mai putin de cinci luni, adica "un exercitiu de selectie", noteaza publicatia.

Numele care pot conduce afaceri de sute de milioane de euro si mentine companiile pe profit in criza

Monica Iavorschi, Doru Voicu, Adrian Baicusi sau Cristian Secosan sunt spre exemplu doar cativa dintre executivii de top care au demonstrat de-a lungul timpului ca pot conduce afaceri de sute de milioane de euro, ca pot gestiona efective de mii de angajati si ca mentin companiile pe profit chiar si in perioade economice dificile, relateaza ZF.

De o expertiza ca a lor au nevoie companiile de stat care inregistreaza pierderi anuale de milioane de euro si care nu reusesc sa scape de datorii de ani intregi, conform sursei citate.

Pentru Hidroelectrica ZF ii propune pe Doru Voicu (43 de ani), care a detinut pentru apoape cinci ani functia de director de dezvoltare la CEZ Romania, si pe Bianca Vasilescu (33 de ani), CFO la MOL Romania.

Lista continua cu Adrian Baicusi, 46 de ani, unul dintre cei mai cunoscuti manageri de pe piata locala, cu peste 15 ani experienta in companii private precum OMV sau Siemens Romania, propus pentru Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, si cu Greg Konieczny (40 de ani), seful echipei locale a companiei Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, pentru Oltchim.

La Electrica Furnizare recomandarile ZF sunt Cristian Secosan, 44 de ani, de aproape doi ani directorul general al operatiunilor gigantului industrial Siemens in Romania, si Ion Lungu, 60 de ani, director general la CEZ Trade.

Ceilalti doi manageri inclusi pe lista ZF sunt directorul general al Arctic Romania, Monica Iavorschi, 37 de ani, si Gheorghe Dobra, 52 de ani, directorul general al Alro Slatina, ambii pentru Romarm.

Pana in prezent in functia de director general la companiile de stat executivii erau numiti politic, iar mandatele lor se finalizau la cateva luni sau poate unu sau doi ani, din cauza schimbarilor de ministri. Proiectul de introducere a managementului privat la marile companii de stat reprezinta prima incercare majora a statului de a moderniza administratia publica, cu ajutorul profesionistilor.

Citeste mai multe pe www.zf.ro