Producatorul de ketchup si alte alimente Heinz va fi preluat de Berkshire Hathaway, compania miliardarului Warren Buffett, si 3G Capital intr-o tranzactie de 28 de miliarde de dolari, care include si datorii ale companiei, relateaza MarketWatch, preluata de Mediafax.

Actionarii Heinz vor primi 72,5 dolari pe actiune, cu 20% peste pretul inregistrat de titluri la inchiderea de miercuri.

Dupa preluare, Heinz va fi retrasa de la bursa, iar sediul central va fi la Pittsburgh. "Heinz are un potential mare si sustenabil de crestere", a declarat Buffett, presedinte si director general al Berkshire Hathaway.

Tranzactia va fi finantata prin fonduri in numerar ale Berkshire Hathaway si companii afiliate ale 3G Capital, rostogolirea datoriilor existente si imprumuturi convenite cu J.P. Morgan si Wells Fargo.

Actiunile Heinz au crescut cu aproape 21% in timpul tranzactiilor electronice, la 72,95 dolari pe unitate.

"Sunt pregatit pentru un alt elefant. Va rog, daca vedeti vreunul, dati-mi un telefon", a glumit Buffett intr-o discutie telefonica cu moderatoarea emisiunii Squawk Box de la CNBC.

El s-a referit la o scrisoare adresata in 2011 actionarilor Berkshire Hathaway, in care a vorbit despre necesitatea unor achizitii majore pentru mentinerea cresterii afacerilor companiei din afara asigurarilor. "Suntem pregatiti. Arma pentru elefanti a fost reincarcata, iar degetul de pe tragaci ma mananca", a scris atunci Buffett.